Земље Г7 не пристају на захтев Русије да плаћају гас у рубљама

Yellow gas pipe line valves. Oil and gas extraction, production  and transportation industrial background. 3d illustration

СТАЛНИ ПРЕДСТАВНИК МОСКВЕ У БРИСЕЛУ: ЗАЉУЉАЋЕ СЕ МНОГЕ ВЛАДЕ УНУТАР УНИЈЕ

* Иван АБРАМОВ, заменик председника комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента) за економску политику:  То одбијање дефинитивно ће довести до прекида испорука гаса. Ако је наш услов да се плаћа у рубљама, онда то значи да мора да се плаћа у рубљама. Сви имају довољно могућности да купе рубље за плаћање гаса, на било којојберзи“

___________________________________________________________

НЕМАЧКИ министар економије Роберт Хабек изјавио је да земље Г7 не пристају на захтев Русије да плаћају гас у рубљама.

Додао је: „Сви министри Г7 били су једногласни да се ради о једностраном кршењу уговора. Нагласили су да су закључени уговори валидни, па ће их се фирме које су их  закључиле придржавати. То значи да је плаћање у рубљама неприхватљиво. Позивамо погођене фирме да не  пристају на захтев председника Русије“.

Хабек је захтев Кремља да се гас плаћа у рубљама назвао покушајем „цепања” западних земаља и нагласио да међу њима постоји „солидност и одлучност” да се спречи раскол.

Коментаришући ову изјаву немачког министра, Иван Абрамов, заменик председника комитета Савета Федерације (горњег дома руског парламента) за економску политику, приметио је да ће то одбијање „дефинитивно довести до прекида испоруке гаса“.

„Ако је наш услов да се плаћа у рубљама, онда то значи да мора да се плаћа у рубљама. Сви имају довољно могућности да купе рубље за плаћање гаса, на било којој берзи“, рекао је Абрамов.

Стални представник РФ при Европској унији Владимир Чижов оценио је да земље Уније  одбијањем плаћања у рубљама присиљавају Газпром да потпуно прекине испоруке гаса у ЕУ, а до ће последично довести нестабилности влада у многим земљама.

Уколико дође до прекида испорука – упозорио је Чижов – земље ЕУ моћи ће само да траже алтернативне изворе гаса и да се уздају у отопљавање.

Владимир Путин је претходних дана објавио да ће „непријатељске земље“ морати да руски гас плаћају рубљама.

Москва таквим земљама сматра и све чланице Г-7: Канаду, Француску, Немачку, Италију, Јапан, Велику Британију и САД.

Извор:
ФАКТИ