УЖИВО – дан 21: Кијев ће признати Крим чим се заврши демилитаризација Украјине

ukraina-rat

Изашли смо на административне границе – саопштила је Војска ЛНР. Ослобођено је насеље Невски – најзападнија тачка Републике. Село Невски се налази у Кременском округу. На ослобођеним територијама остало је доста украјинске војне технике, оштећене или просто напуштене

Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Преговори делегација Русије и Украјине настављају се у уторак. ЕУ је најавила нови пакет санкција против Русије. У међувремену украјинске снаге гранатирају Донбас, а у раним јутарњим часовима изведен је масакр у Доњецку када је погинуло најмање 20 цивила.

Русија је 24. фебруара започела војну операцију у Украјини. Председник Русије Владимир Путин је као циљ операције навео „заштиту људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Због тога је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Руски лидер нагласио је и да планови Москве не укључују окупацију украјинских територија.

Узевши у обзир да су се наше фејсбук странице нашле на мети фејсбук администратора, због вијести које преносимо, а тичу се тренутне украјинске кризе, обавјештавамо читаоце портала да ћемо вијести о ситуацији у Украјини од сада преносити искључиво на нашем порталу и нашој телеграм групи. 

Министарство одбране Русије објавило је видео-снимак уништавања оклопних возила и војне технике украјинских снага уз коришћење ударних беспилотних летелица система „Иноходец“.

Руски војни ресор напомиње да су „системи ударних дронова ‘Иноходец’ погодили утврђења и оклопна возила Оружаних снага Украјине“.

„Са беспилотних летелица је активирано високопрецизно ракетно оружје. Беспилотни систем је уништио јединицу тенкова и украјинских војних возила“, додаје Министарство. Место акције није наведено.

Снаге Луганске Народне Републике осигурали су безбедни излаз цивилима из града Рубежно, изјавио је представник одбране ЛНР Иван Филипоненко.

Како је рекао, у оквиру офанзиве у правцу Северодоњецка пружена је пуна подршка тамошњем становништву и осигуран коридор како би они могли безбедно да се евакуишу.

Према његовим речима, неколико породица са децом тренутно је смештено у Луганску.

Министарство одбране Русије објавило је снимак уништавања украјинске војне технике и складишта са муницијом у Черниговској области.

Такође је објављен снимак и како руски ударни дрон уништава украјинско оклопно наоружање.

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да Савет Европе сматра инструментом пропаганде НАТО.

„Све је са тим телом било јасно одавно, ово није први пут да Русија преживљава кризу са овом европском организацијом“, наводи се у саопштењу.

Премијер Републике Крим Владимир Константинов изразио је уверење да ће званични Кијев признати Крим чим се заврши процес демилитаризације Украјине.

Он је то изјавио поводом осме годишњице од референдума када се Крим поново вратио у састав Русије.

„Можемо да будемо сигурни у то да ће ускоро, чим се заврши целокупна демилитаризација Украјине, Кијев обавезно признати Крим као део Русије“, казао је он.

Жестоке борбе код Харкова

На подручју Северне Салтовке води се борба уз употребу артиљерије. На том подручју су украјински екстремисти и Оружане снаге Украјине створили праву тврђаву, укопали се међу кућама и истиснули цивилно становништво из њих.

Војска ЛНР стигла до западне границе

Изашли смо на административне границе – саопштила је Војска ЛНР. Ослобођено је насеље Невски – најзападнија тачка Републике. Село Невски се налази у Кременском округу. На ослобођеним територијама остало је доста украјинске војне технике, оштећене или просто напуштене.

Све пруге које су спајале Крим и Херсонску област у Украјини, које су биле уништене од стране Кијева, биће у потпуности обновљене, изјавио је председник Скупштине Крима Владимир Константинов.

Како је рекао, већ је кренула обнова тих пруга, а ускоро ће бити омогућен транзит кроз Херсонску област у правцу Одесе и Харкова.

„Све те трасе, не само пруге, већ и аутопутеви, нису изграђени од стране украјинских нациста. Они су их запосели и, као прави разбојници, уништили, обуставивши транспорт свих ових осам година. Међутим, сада ћемо им избити све зубе и више неће моћи да се понашају као хулигани“, додао је он.

Очекује се да би председник САД Џозеф Бајден могао да саопшти нову одлуку америчке администрације о слању војне помоћи Украјини у вредности од једне милијарде долара, тврди лист „Волстрит џорнал“ позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Како тврди лист, ова одлука могла би бити донета већ у среду.

Према наводима, нова војна помоћ укључила би испоруку противтенковских и ракетних, укључујући и преносна средства ПВО, између осталог и системе „Џавелин“ и „Стингер“.

Подсетимо, претходно је Бајден потписао закон о финансирању федералне владе до краја 2022. године који укључује и војну и хуманитарну помоћ Украјини у износу од 13,6 милијарди долара.

Извор:
ИН4С