Обуставили рад на обнови куће намењене за Регионални културни центар

Кућа Џафера Деве

После најаве Приштине, УНДП и ЕУ о обнави куће познатог нацистичког сарадника Џаферa Девe у Косовској Митровици

Центар „Симон Визентал“ званично позвао ЕУ да одустане од обнове куће Џафера Деве. – Известитељка Европског парламента за Косово Виола фон Крамон је захтевала обуставу наводећи  да не сме бити места за ревизионизам историје Другог светског рата и порицање Холокауста

Центар Симон Визентал

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) на Косову и Европска унија, у заједничком саопштењу за јавност,  у уторак 8. јануара, навели су  да су пажљиво слушали забринутости након најаве рестаурације места културног наслеђа у Митровици повезаног са претходним власником Џафером Девом, о чијој се прошлости као сарадника нациста много коментарисало последњих неколико дана.

У саопштењу се каже да је УНДП заједно са ЕУ обуставио рад на локацији, као и да су у контакту са свим укљученим странама, те да поново процењују њихову улогу и допринос, укључујући могућност да се тренутна контроверза искористи као правовремена прилика да се отворено позабавимо прошлошћу кроз отворене дискусије и консултације свих релевантних заједница.

“Намера пројекта је увек била да окупи заједнице и допринесе друштвеној кохезији коришћењем културног наслеђа као инструмента за дијалог међу заједницама и враћањем културног наслеђа на коришћење заједници. УНДП и Европска унија изражавају снажно жаљење због било каквих ненамерних увреда при најави почетка радова, а изостављају историјску позадину Џафера Деве.

УНДП и Европска унија оштро осуђују антисемитизам и ксенофобију и њене бројне манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама. Посвећени смо заштити угрожених, промовисању основних људских права и очувању слободе, достојанства и борби против дезинформациј”, стоји у саопштењу.

Центар Симон Визенталоооо

Центар Симон Визентал

Протест Јерусалимског центра „Симон Визентал“  делегацији ЕУ
Поводом плана за обнављање куће Џафера Деве у Јужној Митровици директор Јерусалимског центра „Симон Визентал“ др Ефраим Зуроф упутио је протестно писмо шефу делегације Европске уније у Израелу Димитру Цанчеву, наводећи да је Дева симбол сарадње Албанаца са нацистима и да таквој особи не би требало одавати почаст.
Подсећа да је Дева имао активну улогу у борби против антинацистичких српских и албанских партизана, као и у прогону и депортацији стотина Јевреја у концентрациони логор Сајмиште. Његова дела симболизију екстремистичку геноцидну идеологију“, навео је Зуроф у писму делегацији ЕУ.
Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде

Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде

Амбасадор Немачке : “Нема прања историје“
Немачки амбасадор у Приштини Јерн Роде наводи да је веома забринут због намере да се обнови кућа нацистичког колаборационисте Џафера Деве у Јужној Митровици.
Јерн Роде истиче да је веома забринут због планова за реновирање куће Џафера Деве, познатог нацистичког сарадника/протагонисте злогласне СС Скендербегове дивизије.
“Нема прања историје! Немојте фалсификовати истину о Холокаусту или ратним злочинима које су починили нацисти и локални сарадници. Култура сећања и очување културног наслеђа морају се схватити као прилика за суочавање са прошлошћу на отворен, истинит начин. Немачка амбасада је спремна да подржи сваки разуман приступ култури сећања на Косову. Ово је култура сећања на погрешан начин”, поручио је Роде на Твитеру.