Обнављају кућу познатог нацистичког сарадника и промовишу фашизам

Кућа Џафера Деве

Невероватна брука Косовског министарства културе, OУН и ЕУ на Косову

Џафер Деве је био истакнути  нацистички колаборанта одликоваг од стране Хитлера. – Хоће ли ОУН и ЕУ преиспитати своју одлуку?

Косовско министарство културе, омладине и спорта, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Канцеларија Европске уније на Косову  прошле недеље, 2. фебруара, започели су како је наведено на Фејсбук страници УНДП „рестаураторске радове на једном од најистакнутијих локалитета културног наслеђа у Митровици (кућа се налази у центру јужног дела Косовске Митровице, иза   робне куће “Лух“), кући Џафера Деве“, иначе истакнутог нацистичког колаборанта одликованог од стране Хитлера. За рестаураторске радове је обезбеђено чак 300.000 евра.

Како се даље наводи „обнова ће бити обављена у оквиру пројекта Европске уније (ЕУ) који доприноси стабилности и миру (ИцСП) финансираног „Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и социјалне кохезије“.

Џафер Дева (1904-1978) је био квислиншки градоначелник Митровице и министар унутрашњих послова Албаније за време немачке окупацији, како пишу званични историјски документи.

Нацистичкисарадник Џафер Дева

Такође  и у обелодањеној архиви америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) из Ленглија насловљеној „Nazi War Crime Disclosure Act“ наводи да је Дева у Београду, у лето 1943. добио инструкције Немачке врховне команде за Балкан да оформи владу која ће водити рачуна да циљеви Немачке не буду ометени, а већ октобра исте године постао је министар унутрашњих послова у Тирани.

Исти извори наводе и да га је Хитлер одликовао 1944. године али га и означавају као једног од налогодаваца убиства више од 80 грађана (Албанаца) Тиране због сумње да су антифашисти.

„Један број кључних позиција био је резервисан за људе на које су Немци могли у потпуности да се ослоне. Џафер Дева, министар унутрашњих послова, на пример, био је отворено про-немачки Албанац, који је био посебно активан у регрутовању за квислиншке снаге. И он и премијер Реџеп Митровица били су староседеоци присаједињене територије (Косова)“, наводи се у архивском документу обавештајне агенције САД током Другог светског рата (ОСС).

Дева је такође познат и по активној улози у регрутовању бораца у озлоглашену СС дивизују „Скендербег“.

– Албанци треба да се стиде  Џафера Деве који је одговоран  за десетине и десетине убисатава Албанаца  антифашиста и на Косову и у Албанији. Дева је био и познати убица Срба, јевреја…. и њихов прогонитељ. Несхавтљиво је да се под окриљем ОУН и ЕУ сада кућа једног Хитлеровог сарадника рестауира – каже професор историје Данило Илић.

Ову кућу троспратницу су 1930. године подигле аустријске архитекте и радници. Од 1945. године, прешла је у општинско власништво града а једно време  је објекат био сиротиште па онда Дом здравља.

Kада је подигнута била је највећа грађевина, кућа у граду и налази се на само 80 метара од познатог хотела “Јадран“ у центру јужног дела Митровице.