Хрватска присваја Теслу: На кованици са шаховницом лик српског генија

Tesla-sahovnica

Хрвати су одлучили да лик Николе Тесле дефинитивно буде на кованицама евра, а данас је представљен и дизајн. На свим кованицама хрватског евра подлога ће бити шаховница

„На кованицама евра и цента који ће бити у оптицају у Хрватској и осталих 19 земаља чланица европодручја наћи ће се дизајн мотива који ће представљати Хрватску, а Влада је закључком потврдила да су мотиви: хрватска шаховница, географска карта Републике Хрватске, куна, лик Николе Тесле и писмо глагољица“, рекао је председник хрватске Владе Андреј Пленковић, који председава 14. седницом Националног већа за увођење евра као службене валуте у Републици Хрватској.

Прворангиране предлоге прихватило је и Веће Уније, рекао је премијер и честитао ауторима Ивану Шиваку, Стјепану Прањковићу, Ивану Домагоју Рачићу и Маји Шкрипељ.

Шаховница ће бити подлога, а онда карта Хрватске на два евра, куна на један евро, Тесла на 50, 20 и 10 цента, те глагољица на којој ће писати ХР на 5, 2 и 1 центу, откривено је још раније, након чега је расписан конкурс, преноси Индекс.

На кованици од два евра биће угравиран и Гундулићев стих: „О лијепа, о драга, о слатка слободо“

Из Народне банке Србије раније је речено да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра представља присвајање културног и научног наслеђа српског народа.

Извор:
ИН4С