Србија моли Немачку да јој да шансу. Немци и даље против датума за Србију

Све чланице ЕУ сагласне да се отворе преговори о приступању Србије ЕУ, али одлука о датуму почетка преговора може бити донета тек на самиту у петак

Луксембург – Упркос убеђивању већине шефова дипломатија земаља чланица Европске уније, немачки министар иностраних послова Гвидо Вестервеле није јуче променио став Берлина да преговори о приступању Србије ЕУ не треба да почну ове године. Европска „двадесетседморица” су се сагласила да је неопходно почети преговоре са Србијом најкасније до краја јануара 2014. године, али су одлуку о конкретном датуму почетка преговора и о начину како ће ЕУ одлучивати у том процесу препустили шефовима држава и влада ЕУ, који се 27. и 28. јуна састају на самиту у Бриселу.

Осим тога, Савет министара се сагласио и да препоручи отварање преговора са Косовом о Споразуму о стабилизацији и придруживању. Међутим, све што је јуче „договорено” у Луксембургу само је у форми „нацрта закључака”, а коначну одлуку ће донети Европски савет, тако да је теоретски могуће да шефови држава и влада ЕУ уопште не донесу одлуку ни о давању конкретног датума Србији, ни о почетку преговора о ССП-у са Косовом, односно да одлучивање о томе одложе за самит у децембру.

Иако су сви шефови дипломатије ЕУ јуче понављали безмало исту реченицу да, после договора Београда и Приштине, „ЕУ мора сада позитивно да одговори”, Вестервеле је уз ту реченицу имао другачији став о начину на који би требало „одговорити”.

„Предлажемо позитивну реакцију ЕУ на напоре Београда и Приштине, што би значило да ће Европски савет на крају ове недеље одлучити да ли ће објавити конкретан датум, који ћемо ми подржати. Не очекујте зато коначну одлуку данас. Одлука је на Европском савету”, рекао је јуче Вестервеле и рекао да одлази у Берлин да о овој теми расправља са посланицима Бундестага. „Ја не могу сада да вам потврдим какву ће одлуку да донесе Европски савет, али са немачког становишта почетак идуће године био би добар правац, који би помогао свим странама.”

С друге стране, европски комесар за проширење Штефан Филе се трудио да оптимистичније сагледа одлуке Савета министара, истичући да је шефовима држава и влада ЕУ предложено да преговори са Србијом почну најкасније до краја јануара, али да је Европска комисија (ЕК) спремна да технички део припреме преговора заврши већ у октобру.

„Предложили смо Европском савету да 28. јуна донесе одлуку о датуму почетка преговора са Србијом, као и да потом Комисија без одлагања почне израду преговарачког оквира ЕУ, а потом Савет потврди тај оквир”, рекао је Филе, истичући да се нада да ће Европски савет испоштовати овај договор Савета министара.

Према сазнањима „Политике”, министарска расправа о Србији је трајала укупно неколико сати и све време је истицан „фантастичан” и „изванредан” успех у преговорима Београда и Приштине, при чему је одато признање и високој представници ЕУ Кетрин Ештон, која је била посредник у преговорима.

У току расправе 26 држава чланица ЕУ залагале су се за то да Србији треба одредити датум почетка преговора или за октобар или најкасније до краја децембра, али је немачки шеф дипломатије инсистирао да то буде јануар 2014. године.

„Као својеврсни компромис дошло се до тога да датум буде најкасније у јануару, а да Европска комисија одмах почне са ’скринингом’ (прегледом усаглашености укупног законодавства Србије са законодавством ЕУ) као и припремом прве међувладине конференције којом званично почињу преговори Србије и ЕУ”, каже „Политикин” дипломатски извор који је присуствовао седници Савета министара ЕУ.

У низу натезања око бирократских зачкољица које могу да успоре процес преговарања Србије и ЕУ, Вестервеле је захтевао и да се у случају Србије промени уобичајена процедура да када ЕК одреди преговарачки оквир ЕУ да тај оквир званично потврди Савет министара.

„Немци су инсистирали да, уместо Савета министара, одлуку о томе донесе Европски савет, односно шефови држава и влада ЕУ. То је, најблаже речено, одступање од досадашње уобичајене праксе. Представници осталих земаља инсистирали су да је то непотребно подизање нивоа на којем се доносе такве одлуке, нарочито ако се зна да Европски савет знатно ређе заседа у односу на Савет за опште послове”, каже наш извор и додаје да је инсистирано и да буду избалансирани услови за Србију и Косово тако да ниједна страна не може рећи да је добила више од друге.

На питање да ли информација о могућој промени начина одлучивања значи заправо да ће одлука о почетку преговора са Србијом бити донесена у два корака, комесар Филе је рекао да се „неће одлучивати у две фазе, као и да нико не поставља нове услове и да нико не помера ’мету’”.

Међутим, председавајући Савету, ирски шеф дипломатије Ејмон Гилмор каже да је на Европском савету да о томе одлучује и да ће о потврђивању преговарачког оквира у сваком случају одлучивати Савет министара, док је потврда од Европског савета поменута само као једна од опција.

Према оцени дипломатског извора „Политике”, овим бирократским детаљима немачке дипломате покушавају да не дозволе напредак у европским интеграцијама Србије и Косова уколико не буде примењено све договорено у Бриселском споразуму.

————————————

Немачко противљење у три тачке

Расправа око датума за Србију се ломила око три тачке: када одредити тачан датум преговора, ко ће донети одлуку о томе да се потврди преговарачки оквир ЕУ, као и да ли је неопходно избалансирати услове у процесу европских интеграција које се постављају Србији и оне које се постављају Косову. У све три тачке „раздора” Немачка је била најгласнија у противљењу ставу већине, премда је, како наводи наш извор, имала „прећутну подршку још неких држава, као што је Холандија”.

—————————

Могући редослед потеза

Уколико Европски савет у петак потврди јучерашњи предлог закључака Савета министара, редослед потеза је следећи:

– ЕК почиње да припрема преговарачки оквир ЕУ за преговоре са Србијом (траје неколико месеци)

– ЕК почиње експланаторни скрининг, односно дубинско снимање свих реформи и усклађености српског законодавства са европским (траје неколико месеци)

– Савет министара потврђује преговарачки оквир ЕУ

– Међувладином конференцијом чланица ЕУ и Србије и званично почињу преговори

Могуће је и да Европски савет не донесе одлуку о одређивању тачног датума почетка преговора, али да овласти ЕК да почне скрининг и припрему преговарачког оквира. У том случају Европски савет би најраније у децембру одлучивао о одређивању конкретног датума почетка преговора.

Ненад Радичевић

објављено: 25.06.2013.