Напето на граници Киргизије и Таџикистана: Сукоб граничара, има жртава

kirgizija-tadzikistan

На граници Киргизије и Таџикистана граничари са обе стране почели су да пуцњају једни на друге, борбе и даље трају, саопштила је прес-служба киргиске Пограничне службе. Наш извештач јавља да су на лице места упућени припадници снага безбедности како би конфликт био прекинут.

Према информацији киргиског ресора, таџикистанска страна користи бацаче граната и минобацаче. Са своје стране, таџикистански граничари тврде да је киргиска страна прва отворила ватру, а да су они узвратили.

Ситуација је напета, преноси наш дописник. Након окршаја и бацања каменица, приликом чега је неколико особа повређено, полиција је почела да пуца у ваздух како би растерала масу, напоменуо је, додајући да је хице упозорења испалила и таџикистанска и киргиска полиција.

Број рањених се повећава из минута у минут. Најпре је саопштено да су рањена тројица таџикистанских држављана, а касније се тај број удвостручио. Са своје стране, Министарство здравља Киргизије известило је да су током пуцњаве на граници рањена четири киргизска војника.

У међувремену, таџикистанска новинска агенција Азија плус пренела је да је један Таџикистанац погинуо. Према подацима агенције, становник села Сомонијон подлегао је повредама након што је његову кућу „погодила граната испаљена са киргиске стране“.

Представници власти две земље почели су преговоре у циљу деескалације ситуације.

Прес-служба регионалне администрације киргиске Баткенске области саопштила је да је 60 породица евакуисано из пограничне зоне са Таџикистаном.

„Људе који живе у опасним пограничним подручјима Ак Сај, Ак Татир и Самаркандек евакулишу у безбедну зону“, наводи прес-служба и додаје да је у току евакуација становника киргиских села Кулунду, Максат и Сада.

За сада није утврђено како је тачно дошло до инцидента на граници. Према прелиминарним подацима, нереди су наводно избили јер су са киргиске стране границе бацане каменице на аутомобил таџикистанских држављана. По другој верзији, до сукоба је дошло је јер је таџикистанска војска блокирала аутопут који повезује киргиске градове Исфану и Баткен.

Шта кажу у Душанбеу и Бишкеку

Душанбе оцењује акције киргиских граничара током данашњег инцидента као агресију на својој територији, саопштио је извор у безбедносним структурама Таџикистана.

Према његовим речима, појачано је присуство граничара на граници са Киргизијом, а повремено се чује паљба на различитим деловима аутопута Ош Исфана, где је и почео оружани сукоб.

Са своје стране, Погранична служба киргиског Државног комитета националне безбедности тврди да таџикистанска страна одбија да обустави паљбу, иако је сама упутила захтев за прекид ватре. Ресор наводи да Таџикистан укључује војску у сукобе, упркос договорима.

„Коришћење минобацача, који нису укључени у конвенционални комплет граничних снага, показује да граничне трупе Државног комитета за националну безбедност Републике Таџикистан користе снаге и средства Оружаних снага Таџикистана, што је грубо кршење међународних и билатералних споразума између земаља“, наводи се у саопштењу.

ОДКБ позива на прекид ватре

Истовремено, генерални секретар ОДКБ-а Станислав Зас позвао је обе стране на моментални прекид ватре на граници.

Према његовим речима, оружани сукоби који су поново избили на граници изазивају озбиљну забринутост и конфликт треба решити искључиво за преговарачким столом мирним путем. ОДКБ је спреман да пружи помоћ Киргизији и Таџикистану у решавању сукоба, додао је Зас.

Граница Киргизије и Таџикистана с времена на време постаје зона сукоба, а главни разлог су спорни делови границе.

Извор:
СПУТЊИК