Родољуб Шабић: Изручењем држављанина Бахреина који је тражио азил власт осрамотила Србију

Шабић

Депортација држављанина Бахреина, упркос одлуци Европског суда за људска права, представља „сраман потез власти“ у Србији, оценио је адвокат и бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

„Изручењем човека који је тражио азил, кршећи притом наше законе, Конвенцију о људским правима па и одлуку суда за људска права наша власт је повукла сраман потез. Још једном је тешко избламирала Србију у међународним релацијама“, написао је Шабић на свом Твитер налогу.

Држављанин Бахреина Ахмед Џафар Мохамед Али, осуђен пред тамошњим судом за „дела везана са тероризмом“, изручен је из Србије, саопштило је Министарство унутрашњих послова Бахреина.

Европски суд за људска права је затражио од Србије да обустави екстрадицију до 25. фебруара, како би му дала времена да испита „могуће ризике од тортуре“, навео је бахреински институт за права и демократију.

Београдски центар за људска права саопштио је раније да је држављанин Бахреина од новембра прошле године био у притвору у Србији, иако је пред надлежним органима у поступку за изручење изразио намеру да тражи азил у Србији, тврдећи да му у држави порекла прети опасност од мучења, политичког и верског прогона.

Извор:
НСПМ