Видовдан (4): Дан пропасти Србије

Тешко да ће Срби имати јасан осећај да ли ће и Видовдан 2013. бити дан победе или пораза. Тренутно осећају само зебњу и забринутност око тога шта ће бити дан после.

Марко Јакшић, посланик у српском парламенту из редова ДСС-а са КиМ, сматра да ће овогодишњи Видовдан остати црним словима уписан у историји Срба и православља.

– У историјским читанкама које сведоче о трајању српске државе на просторима Душановог царства, записано је да је на Видовдан бранећи српство пао свети кнез Лазар. Записано је и да је Видовдан, упркос страдању, слављен као победа Срба над моћном турском војском и империјом. Али, биће записано и да је Видовдан 2013. године дан српске пропасти и највећег страдања – каже Јакшић.

Радован Ничић, председник Скупштине Приштине, верује да ће на Видовдан бити угашене институције државе Србије на Косову и да ће тада бити стављена тачка на борбу Срба.

– Народ који остане без своје државе је беспомоћан. Извесно је да ће Видовдан бити датум који ће означити покретање новог таласа исељавања. Све више родитеља исписује своју децу из школа и одлазе са Космета. Нико не жели да му дете учи историју по албанској верзији, да уместо о кнезу Лазару и цару Душану из историјских читанки учи о терористи ОВК-а Адему Јашарију. То ниједан Србин никада неће прихватити – каже Ничић.

ВЕСТИ