Почео хаос: Бројне авио-компаније отказале летове ка Америци због страха од 5Г

5G

Бројне авио-компаније забринуте су да би постављање 5Г мреже у близини аеродрома у САД могло да угрози безбедност ваздушног саобраћаја.

Угледне авио-компаније из Јапана, Индије и Уједињених Арапских Емирата обуставиле су летове широм Сједињених Држава након што су изразиле забринутост због увођења мреже 5Г.

Emirates, Air India, Japan Airlines, и All Nippon Airways отказали су летове за Њујорк, Њу Џерси, Сан Франциско, Лос Анђелес, Чикаго, Хјустон и Сијетл.

Ер Индија је саопштила да више неће обављати летове до њујоршког Међународног аеродрома Џон Ф. Кенеди, Међународног аеродрома Сан Франциско, Међународног аеродрома O’Hareу у Чикагу и Међународног аеродрома Newark Liberty у Њу Џерсију „због распоређивања 5Г мреже у САД.”

Истог дана, Emirates је отказао летове у најмање девет америчких градова, такође „због забринутости у вези са са планираним увођењем услуге 5Г мобилне мреже у САД“, док су Japan Airlines, и All Nippon Airways отказале најмање 13 летова.

Авио-компаније су и раније у више наврата изражавале забринутост да мрежа 5Г потенцијално омета инструменте у авиону, односно радио висиномере.

До сада је америчка авијација одобрила мање од половине комерцијалне флоте земље за слетање у условима слабе видљивости на аеродроме које су који су потенцијално погођени 5Г сметњама.

У међувремену компанија All Nippon Airways саопштила је да иако њени авиони Боинг 787 могу да раде у складу са новим смерницама, 777 не могу.

Као одговор на забринутост, AT&T и Verizon одложили су данашње планирано увођење 5Г услуге у близини неких аеродрома, али не свих, преноси РТ.

Airlines For America је ове недеље упозорила Белу кућу да ће се америчка трговина „зауставити“ ако увођење 5 Г услуге не буде одложено и да ће „огромна већина путника и посаде у суштини бити приземљена“.

„То значи да би више од 1.100 летова и 100.000 путника било погођено због отказивања , преусмеравања или кашњења летова“, саопштила је компанија.

Извор:
СПУТЊИК