Ново лудило на аустралијским аеродромима: „Скандал“, „одвратно“, „злостављачки“

airport

Сиднеј — Након саге са Новаком Ђоковићем која је почела на аустралијском аеродрому, на помолу је нова афера са истог места.

Наиме, како преноси портал Klix.ba, осигурање на аеродромима у Аустралији, према тврдњама путника, одузима мобине телефоне и тражи шифре за њих, а да при томе не дају никакво објашњење за своје поступке.

Аустралија је поново у центру скандала након што су се бројни путници пожалили да су били присиљени да предају аеродромском обезбеђењу своје мобилне телефоне и шифре. Један од путника је за британски „Гардијан“ рекао да је морао да преда свој мобилни телефон и да напише шифру за његово откључавање на папиру кад је стигао на аеродром приликом повратка након десетодневног боравка на Фиџијиу.

Када чланови аеродромског осигурања, односно безбедности, одузму мобитне од путника, они их носе у одређене просторије, где се задржавају око пола сата, а разлог није познат.

„Нисмо информисани зашто желе да прегледају наше мобилне. Ништа нам нису рекли, ово је ужасно кршење приватности. Ко зна шта су гледали. Када имају мобитлни и шифру, имају приступ свему, историји имејлова, сачуваним шифрама, банковним рачунима, здравственом осигурању“, рекао је један путник.

Овакви поступци су већ постали пракса, а аустралијска гранична служба по закону може одузимати мобилне телефоне од свих оних који улазе у земљу, без обзира на то да ли се ради о Аустралијанцима или о другима.

Портпарол аустралијске граничне службе је казао да је реч о „заштити аустралијске заједнице“ те да су на овај начин „прикупљене информације резултирале успешним операцијама против илегалних активности“.

Новинари и активисти за људска права осуђују ову праксу и називају је „одвратном и злостављачком“, а аустралијску владу диктаторском.

„Ово је заиста забрињавајуће, то не би смело да се догађа у Аустралији“, тврди активисткиња Софи Макнил.

Новинари посебно имају проблем с овом праксом, јер морају да штите своје изворе и друге поверљиве информације.

Извор:
Б92