Еколошки устанак: У суботу блокаде у Београду, Ужицу, Прељини, Лозници…

blokada

Еколошке организације позвале су грађане да се, због нерешавања еколошких проблема, у суботу, 15. јануара, придруже блокадама сабраћајница на више локација у Србији.

„Блокиране ће бити локације у Београду – аутопут код Сава Центра, у Лозници гранични прелаз Трбушница, затим Прељина, Ужице – ложионички мост, Песак пут Пожега – Косјерић, Нова Варош…“, саопштио је Еколошки устанак.

На блокаде су позвали и Савез еколошких организација Србије, Акција, Еколошки фронт Нови Сад и многе друге еколошке организације, наводи се у саопштењу.

Подсетли су да су јуче, на писарници зграде Владе Србије оставили захтеве и додали да су „представници власти јуче од грађана бежали, а данас се праве мртви“.

„Зато у суботу идемо сви на блокаде!“, наводи се у саопштењу.

Подсетили су да траже да све потписано са Рио Тинтом буде стављено на сто, односно објављено и да се укине уредба Владе о просторном плану за пројекат „Јадар“.

„Након овога ћемо да причамо о мораторијуму и других 40 планираних рудника које су планирали да легализују кроз Посторни план Србије“, наводи се у саопштењу.

Истакли су да се „највећи кошмар Александра Вучића у његовој каријери зове Рио Тинто“.

Навели су и да су „грађани рекли своје“, те додали да се „они (власт) снебивају да то и послушају“.

„Зато позивамо све грађане на велику блокаду ауто пута у Београду код Сава центра у 13.00“, додао је Еколошки устанак.

Извор:
Н1ИНФО