Једите бобичасто воће да заштитите мозак

bobičasto-voćeПрема најновијим истраживањима, један од начина да се заштитите од Паркинсонове и Алцхајмерове болести је употреба бобичастог воћа у исхрани.

Пролеће је годишње доба које нас снадбева великом количином свежег воћа, чија се корисност открива свакодневно новим научним истраживањима. Једно од њих показало је да бобичасто воће игра важну улогу у уклањању токсичних беланчевина из мозга. Наиме, истраживање представљено на конгресу Експериментална биологија 2013. показало је да су се мозгови штакора који су конзумирали бобичасто воће током два месеца боље штитили од радијације којој су штакори били изложени с циљем да убрза старење.

Истраживачи су такође открили да је унос овог воћа повезан са појачаном такозваном аутофагијом, природним процесом у ком мозак почиње уклањати нагомилане токсичне протеине.

Нагласили су да фитонутритијенти, биљни спојеви у бобичастом воћу, одговорни за овај учинак. Истраживачи тврде да ова открића могу бити нарочито важнима ако се резултати буду могли применити и на људе, будући да је познато да је нагомилавање токсичних беланчевина одговорно за Паркинсонову и Алзхеимерову болест.

Сљедећи корак у примени овог истраживања на људима, која се управо спроводи на особама старима од 60 до 75 година с циљем утврђивања има ли бобичасто воће и на њих једнак утицај.

Иако открића још нису објављена у неком од медицинских часописа, ранија студија спроведена на Харварду показала је да бобичасто воће може успорити пропадање когнитивних способности код старијих људи.

Народни Лек