Маријана Петковић из удружења „Не дамо Јадар“: Све је лаж, дезинформације иду из врха државе али и из Рио Саве; Тражимо да дођу експерти и да нам кажу шта су тачно овде радили – зашто ништа не расте у њивама и зашто су извори пресушили?

marijana1

Маријана Петковић из удружења „Не дамо Јадар“ је изјавила да компанија Рио Тинто и даље покушава од мештана ового подручја да „откупи имовину која им недостаје, да би направили свеобухват“. Она је поновила да компанија Рио Тинто треба да оде из Србије, као и да је потребан долазак експерата у ово подручје, како би се утврдило „зашто је у њивама све престало да расте и зашто бунари изворске воде пресушују“.

„Све је лаж. Од јуче је податак из Е- катастра са свим уцртаним парцелама да су купили 148 хектара, што значи да су успели да купе још неких пар парцела од септембра до јуче. Остатак не могу да купе, људи не дају. Највећи проблем је што дезинформације иду и из врха државе, али и из компаније Рио Сава“, каже она.

Оцењује да се компанија Рио Сава за време претходних протеста „није видела да је жива“, а од када је председник Вучић најавио мирнији период и да се неће више радити, „они су брже боље кренули и сада траже експлоатационо поље“. Додаје да то значи и почетак радова на изградњи рудника.

Петковић је казала грађани тог краја не верују властима, као и да не постоји гаранција за те тврдње о мировању делатности компаније Рио Тинто.

„Влада треба да укине спорну Уредбу, да цео пројекат врати на почетак. Да дођу експерти и да нам кажу шта су господа из Рио Саве овде радили. Зашто ништа не расте у њивама и зашто су извори пресушили? Ми од овог момента па надаље настављамо са блокадама“, истакла је она.

Извор:
НСПМ