Још једна канадска компанија тражи руде у Србији, „Медголд“ истражује налазиште злата и сребра на подручју Пчињског округа

iskopine

Недалеко од Босилеграда кандаска компанија Медголд наставиће на пролеће истраживања након што је у том делу Србије открила богато налазиште злата и сребра.

Како су раније за београдске медије рекли из ове компаније – постоји економско оправдање да се истраживање на локалитету Барје настави. Овај локалитет компанија је открила 2018. године.

Из Медголда су раније навели да ће за истраживања за пролеће имати и потенцијалног партнера, фирму Metaltech из Аустралије, а да би дошло до експлоатације руде потребно је још неколико година истраживања.

Иначе, Медголд је за београдске медије навео и да има жељу да ради истраживања и на неким другим локацијама у нашој земљи.

Медголд је у оквиру пројекта „Тламино“ пронашао близу 19,3 тоне злата, вредне више од милијарду долара.

О пројекту „Тламино“

Медголд тренутно има 3 истражна права у близини Општине Босилеград на југу Србије која укупно покривају приближно 250 квадратних километара. Два истражна права се налазе у склопу пројекта Тламино који се истражују заједно са стратешким партнером Фортуна Силвер Минес док остале три чине пројекат Љубата.

Тламино пројекат се састоји од истражних права Доње Тламино и Сурлица Дукат и обухвата област од 192 квадратна километра. На Доњем Тламину се налазе локације Барје и Лиска, као и део локације Караманица, док се под истражним правом Сурлица Дукат налази локалитет Караманица.

Целина коју чине 5 суседних истражних права налази се у оквиру Српско-македонске масе (СММ), појаса стена континенталног порекла који се кроз Србију, преко Северне Македоније и Бугарске пружа и у Грчку. Он је у Србији паралелан са Карпато – Балканидима, који обухватају и Тимочки магматски комплекс (ТМЦ) у коме се налазе бројна лежишта бакра и злата.

Пет истражних подручја представљају јединствену целину и налазе се уз границу са Северном Македонијом и Бугарском, око 40 километара југоисточно од Врања.

Хронологија

Медголд добио је 2016. године права за истраживање племенитих и обојених метала на подручју Пчињског округа, а већ наредне године је потврђена минерализација путем опробовања браздом на локацији Барје.

Исте године Медголд склапа стратешко партнерство са Фортуна Силвер Минес из Канаде ради финасирања истраживања на два истражна поља.

На подручју Барје је 2017. године више истражних бушотина пресекло орудњење.

Баве се истраживањем злата и сребра

Медголд је ћерка фирма канадске компаније „Медголд Ресоурцес“ која се бави истраживањем злата и сребра у недовољно истраженом подручју јужне Србије.

У фокусу истраживања ове компаније је појас минерализације који се налази у оквиру металогенетског појаса Тетиса који се сматра једним од најбогатијих на свету, наводи се на сајту компаније.

Медголд је део Голд групације са седиштем у Ванкуверу, а у чијем саставу се налазе Фортуна Силвер Минес, Радиус Голд, Волцаниц Голд Минес, Фоцус Вентурес и Рацкла Металс.

Извор:
ВАСЕЉЕНСКА