Митрополит морфски Неофит: Демонизовани је рекао – „Успео сам и преплашио свештенике овом болешћу“

mitropolit-neofit-morfski

Ми треба да изаберемо!  Дошла су времена избора! И бирамо. И кога будемо изабрали тај ће и нас изабрати!

Прекјуче су наши оци вршили егзорцизам, над једним младићем, овде код светог Кипријана.

Знате ли шта је рекао демон кроз уста демонизованог?

„Будале, урадио сам са поповима шта год сам пожелео – преплашио сам их овом болешћу (короном)!“

Чујете ли?! А иначе, причешћујемо се Телом и Крвљу Христовом, на отпуштење грехова и на живот вечни! Дакле, коначно ово је шизофренија вере – барем када је реч о хришћанима… Јер они који кажу да не верују, и више воле „кафу“ – њихово право – они су аутентичнији и искренији. Ја сада говорим о нама који долазимо у Храм (у дом) Победитеља смрти!

На крају, кога ми заправо желимо? Христа – свете вел. муч. Екатерине – или страх и смрт?!

Сваки празник је један изазов! Пасха је слава – за онога који љуби Победитеља (смрти). За онога који делима показује да Га љуби! Који се не боји ни болести, ни смрти, ни сиромаштва, ни избеглиштва, ни ратова, ни земљотреса, ни поплава. Све то, нису казне, него педагошка средства!

За све оно што не разумемо путем добра, Бог има друге начине да нам пошаље своје поруке. Ми ипак имамо нешто што треба да покваримо – имамо слободан ум – да бирамо шта желимо – Победитеља или побеђенога! Св. Екатерина нам је показала кога је желела! И зато је славимо у векове и славиће је у векове векова! Сви остали ће бити заборављени… који год положај, који год иметак, коју год почаст да су имали у заједници. Само они који (Га) љубе и изабирају слободно са поверењем… Као што сте данас чули у читању дивног  Апостола… Са поверењем то значи вера! Да имам поверење у Христа! И да Му кажем: Када год желиш узми ме! Ако желиш да ме узмеш у стотој години овога земнога живота? Узми ме тада! Па нека сам и болестан и хром. Ако желиш да ме узмеш сутра у свој вечни живот – узми ме! Али само да будемо заједно – Христе мој! Ја желим да будем са победитељем! Он је победио једном и за све! Једном за увек и за све! Ми треба да изаберемо! И пазите шта вам сада говорим! Дошла су времена избора! И бирамо. И кога будемо изабрали тај ће и нас изабрати!

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ