Валентин Катасонов, МЕТАМОРФОЗЕ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

vakcinacija

Светска здравствена организација (СЗО) – једна је од специјализованих установа ОУН, коју чине 194 државе-чланице. Основна функција организације је решавање међународних здравствених проблема. Основана је 1948. године са седиштем у Женеви.

Током деценија свог постојања све специјализоване установе ОУН су претрпеле промене, али највеће су се одиграле у СЗО. И данас се СЗО убрзано мења пред нашим очима. Крај овог процеса може бити потпуно другачији статус СЗО од оног који је имала у ХХ веку.

„Пандемија“ која је почела 2020. године показала је да СЗО није више обичан специјализовани орган ОУН који помаже државама-чланицама да решавају своје проблеме у области здравства. Улоге СЗО и држава-чланица су се промениле: сада СЗО почиње да командује државама које испуњавају њена наређења.

Раније је СЗО издавала „препоруке“, а сада – наредбе. Национални здравствени органи држава-чланица почињу да губе свој суверенитет. Имајући ово у виду СЗО је правилније назвати институцијом са јако наглашеним особинама наднационалне организације.

Револуционарни догађај у историји СЗО је појава, средином две хиљадитих година, Међународних медицинско-санитарних правилаММСП (International Health Regulations). Она су донета на 58. сесији Светске здравствене скупштине 23. маја 2005. године, и потпуно престројила односе између националних и глобалних здравствених система.

Овоме је претходило укључивање приватних структура у финансирање СЗО. Најмоћнији међу њима, постао је Фонд Била и Мелинде Гејтс – највећи „добротворни“ фонд са активом која премашује 50 милијарди долара. Постоје и други извори финансирања осим уплата држава – разне врсте добровољних прилога. Навешћу дванаест основних извора финансирања двогодишњег буџета СЗО за 2018-2019 годину (милиони долара, а у заградама – удео у укупом финасирању у %): САД (уплата државе) – 893 (15,9); Фонд Била и Мелинде Гејтс – 531 (9,4); Велика Британија – 435 (7,7); Глобална алијанса за вакцинацију и имунизацију (GAVI) – 371 (6,6); Немачка – 292 (5,2); UNOCHA (Управа за координацију хуманитарним питањима) – 192 (3,4); Јапан – 182 (3,2); Rotary International – 143 (2,5); Светска банка – 133 (2,4); Европска комисија – 131 (2,3); National Philantropic Trust – 108 (1,9); CERF (Централни фонд за реаговање у ванредним ситуацијама) – 87 (1,5).

Укупно, највеће износе су уплатиле државе (САД, Велика Британија, Немачка и Јапан) обезбедивши на тај начин 32% прихода у буџету СЗО. Сви остали извори из првих дванаест обезбедили су – 30% дохотка. Неки од ових недржавних извора су веома удаљени од проблема медицине и здравства. СЗО је донела због тога посебан документ WHO’s engagement with non-State actors (Односи СЗО са недржавним структурама).

Фонд Гејтса чврсто стоји на другом месту (после САД) по величини уплаћеног износа у буџет СЗО. На иницајативу Фонда Била Гејтса и под његовом контролом основана је Глобална алијанса за вакцинацију и имунизацију (GAVI). Фактичко присуство Фонда Гејтс у СЗО треба проценити на основу укупног удела Фонда и Алијансе у финансирању; њихов укупан удео у буџету СЗО 2018-2019 године износио је 16%.

Године 2021/21 слика извора финансирања још је занимљивија. Међу државама-чланицама СЗО на прво место је избила Немачка, која је нагло повећала свој удео на 13,85%. САД, обрнуто, нагло су умањиле свој удео – на 7,12% (одлука је донета за време владавине председника Доналда Трампа). Удели осталих водећих земаља знатно су се смањили. На пример, удео Велике Британије на 5,76% (у односу на 7,7% у претходном буџету), Јапана – 2,14% (у односу 3,2%).

А по подацима за 2021/22 годину учешће недржавних извора финансирања изгледа овако (удео у %): Фонд Била Гејтса – 10,47; GAVI– 5,76; Светска банка – 2,57; Rotary International – 2,42; UNOCHA – 2,11. Појавио се још један финансијски извор – COVID-19 Solidarity Response Fund (SRF) или Фонд за солидарно реаговање на КОВИД-19, који је основан 2020. године.

Сваке године улога „неформалних“ извора финансирања (уплате које не долазе од држава) расте. Финансирање из „неформалних“ извора већ је премашило износе уплата држава чланица. Музику у СЗО данас наручују „неформални“ – Фонд Била Гејтса, GAVI, Светска банка.

Узмимо, такође, у обзир и „ванбилансне“ операције СЗО – оне које се не приказују у официјелном буџету организације. Основни извор „ванбилансног“ финансирања СЗО је Фонд СЗО (WHO Foundation), који је створен 2020 године. То је паралелна организација која формално није везана са СЗО, али решава исте задатке. Фонд СЗО опстаје на рачун добровољних прилога и остварује своју делатност помоћу издавања грантова. Поменути Фонд солидарног реаговања на КОВИД-19 (SRF) такође управља Фондом СЗО.

Циљ Фонда СЗО дефинисан је паролом: „Три милијарде“. Ови циљеви, укључени су у стратешки петогодишњи план СЗО. Први циљ је, како они говоре, заштита 1 милијарде људи од ванредних ситуација у области здравља; други, ширење здравствених услуга на још 1 милијарду људи; трећи, обезбеђење до 2023. године здравог живота и благостања за 1 милијарду људи. Нејасно је да ли поменуте милијарде треба сабирати или је реч о једној истој милијарди у три ипостаси. Рецимо, милијарда која ће остати на планети после „Великог ресета“ Клауса Шваба.

На сајту Фонда СЗО нема података, дакле, није могуће пронаћи бројке које би показале обим финансирања. Фонд СЗО, како саопштавају неки посматрачи, добија прилоге али скрива изворе. Постоје претпоставке да су главни донатори компаније Биг Фарме или компаније других привредних грана које желе или да рекламирају своје производе, или да се „искупе“ код СЗО

Навешћу један случај. У пролеће неки заштитници здравља су сазнали да је Фонд СЗО добио прилог у износу од 2 милиона швајцарских франака (2,1 милион САД долара) од мултинационалне компаније Nestlé, коју оптужују да производи, за здравље опасно, млеко у праху за децу. Генерални директор Фонда СЗО Анил Сони (Anil Soni) стао је у заштиту овог прилога, изјавивши да добијена средства не значе и одобравање, од стране СЗО, делатности компаније. Коментаришући скандал, Анил Сони је рекао да се Фонд стара да буде „прозрачан“, али донатор има „право на анонимност“.

Иако укупни финансијски потенцијал Фонда СЗО није јаван, понешто, о обиму његове делатности, ипак је познато. Тако, Анил Сони, каже да је Фонд СЗО предао Фонду за солидарно реаговање на КОВИД-19 (SRF) 250 милиона долара. Велики део ове суме је допунио буџет СЗО.

Једном речју, при СЗО је створена структура у сенци под називом „Фонд“, која сакупља прљав или не сасвим чист новац анонимних донатора. А СЗО популарише њихове производе и затвара очи на безобразлуке „добротвора“.

Фонд СЗО изјаваљује да он не ради само са крупним корпоративним донаторима, већ и са милионима малих приложника. По принципу „од сваког по мало – и није више мало“. Још Фонд СЗО није угледао светлост дана, а већ су му предложили заједничку кампању са другим фондом – Фондом Била и Мелинде Гејтс. Та кампања је отпочела у мају под називом  Go Give One (Помози једном). Два фонда организују прикупљање донација малих износа на добротворним скуповима од милион људи, по целом свету. Нешто слично crowd-funding-у (сарадња људи који добровољно обједињују своја новчана средства или друге ресурсе да би подржали напоре других људи или организација). За Go Give One направљена је специјална онлајн платформа за прилоге. Циљ покренуте кампање је: сакупљање средстава намењених реализацији пројекта COVAX Advanced Market Commitment (COVAX AMC). То је иновациони механизам финансирања и куповине вакцина против КОВИД-19, којим управља GAVI. То јест, у крајњој линији, исти – Фонд Била и Мелинде Гејтс.

Механизми COVAX AMC и кампања Go Give One позвани су да усреће бесплатним вакцинама, стотине милиона људи у земљама које се убрајају у сиромашне. Америчка компанија Pfizer и немачка фирма BioNTech изјавиле су почетком лета да планирају производњу, у наредних пола године, две милијарде доза вакцина против КОВИД-19, за испоруку земљама са ниским и средњим дохотком. Део ових доза биће достављен линијом COVAX AMC, то јест, бесплатно. Седамдесет две од деведесет две земље са ниским дохотком које имају право на бесплатне дозе од АМС, већ су добиле прве партије вакцина. Сакупљен кроз онлајн платформу Go Give One под заставом СЗО – новац ће се на крају наћи на рачунима компанија Биг Фарме.

P.S. Немачка и Француска ове године су предложиле да се изврши реформа СЗО у циљу подизања ефективности њене делатности. Предлог ће се разматрати у октобру. Детаљи још нису познати. Експерти претпостављају да ће доћи до ширења финансијске базе организације и њених овлашћења. Биће то још један корак на путу претварања СЗО од заједничке организације држава у наднационалну организацију
13.09.2021.

Валентин Катасонов
Превео: Александар Мирковић

Извор:
СРОДСТВО ПО ИЗБОРУ