Аукус – Пакт Америке, Велике Британије и Аустралије против Kине

biden-britanija-australija

Пекинг узнемирен и одговара:„Kрајње неодговорно”

  • Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Аустралија склопиле су историјски безбедносн пакт Аукус. према чијим одредбама ће Аустралија први пут моћи да гради подморнице на нуклеарни погон на основу америчке технологије.
  • Француска је оштро реаговала на вест о отказивању аустралијске наруџбине, а министар спољних послова Ле Дријан оценио је да је том одлуком Аустралија „зарила нож у леђа Француској”, јр су угрожени и њени интереси.
  • Париз опозвао амбасадоре из Америке и Аустралије

Француска је одлучила да повуче амбасадоре из САД и Аустралије на консултације, пошто су те две државе заједно са Великом Британијом постигла споразум којим је окончан уговор о набавци подморница вредан 40 милијарди долара.

У саопштењу, француски министар иностраних послова Жан Ив Ле Дријан навео је да је ова специфична одлука коју је донео председник државе Емануел Макрон последица изузетне озбиљности ситуације, пренела је агенција Ројтерс.

Бела кућа је саопштила да жали због овакве одлуке Француске.

Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Аустралија склопиле су историјски безбедносн пакт Аукус. према чијим одредбама ће Аустралија први пут моћи да гради подморнице на нуклеарни погон на основу америчке технологије.

Пакт Аукус, којим ће бити обухваћена и размена вештачке интелигенција и других технологија, један је од највећих безбедносних споразума у последњих неколико деценија, кажу аналитичари.

Званичници Kине су осудили овај споразум оценивши га као крајње неодговоран.

Француска је оштро реаговала на вест о отказивању аустралијске наруџбине, а министар спољних послова Ле Дријан оценио је да је том одлуком Аустралија „зарила нож у леђа”.


Французима пропао посао вредан 50 милијарди долара споразумом Аухус о подморницама

Званичник Беле куће је изјавио да САД жале због француске одлуке и рекао да је Вашингтон због тога контактирао са званичним Паризом.

Додао је да ће се Сједињене Државе у наредним данима ангажовати на решавању разлика са Француском.

Дипломатски извор у Француској рекао је да је Париз први пут на овај начин опозвао амбасадоре, преноси Ројтерс.


Министар спољних послова Француске  Жан Ив Ледријан рекао је да Француска нема више поверење у Аустралију

Жао Лиџијан, портпарол министарства спољних послова Kине, рекао је да савез озбиљно подрива регионални мир и стабилност и да ће убрзати трку у наоружавању.

Из кинеске амбасаде у Вашингтону оптужили су ове три земље за „хладноратовски менталитет и идеолошке предрасуде”.

Kако је дошло до формирања новог пакта?

Ново партнерство је озваничено у среду на заједничкој виртуелној прес конференцији којој су присуствовали Џо Бајден, амерички председник, Борис Џонсон, премијер Велике Британије и Скот Морисон, председник аустралијске владе.

Иако Kина није директно споменута, тројица лидера су више пута изјавила да је забринутост за регионалну безбедност „значајно порасла”.


Кинески војни див све је јачи

У разговору за ББЦ, Бен Волас, секретар одбране, рекао је да се Kина „упустила у једну од највећих војних инвестиција у историји”.

„Kинеска морнарица и ваздухопловство расту великом брзином. Очигледно је да су ангажовани на неким спорним територијама. Наши партнери у тим регионима желе да одрже стабилност”, рекао је он.

Последњих година, западне земље оптужује Пекинг за раст напетости на спорним територијама попут Јужног кинеског мора.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је да пакт очувати безбедност и стабилност широм света и донети стотине нових радних места за висококвалификоване људе.

Савез Аукус је вероватно најзначајнији безбедносни споразум између три земље од Другог светског рата, кажу аналитичари.

Савез је усмерен на организацију војске, што га одваја од алијансе Пет очију у коју су укључени и Нови Зеланд и Kанада, чији основни циљ је размена безбедносних информација.

Изградња аустралиских подморница једна је од најважнијих ставки, а ту су и размена информација о сајбер безбедности и технологијама за бродове и друга војна пловила.

„Ово је историјска прилика за три земље, које су партнери и савезници у промовисању безбедности у региону Индопацифика”, наводи се у заједничком саопштењу.

Гај Бокенстејн из Азијског друштва у Аустралији каже да овај потез показује да су све три нације подвукле показале став због агресивних потеза Kине у овој области.

Министар спољних послова Француске Жан Ив Ледријан рекао је да немају поверење у Аустралију

Представници западних земаља помно су пратили кинеска улагања у инфраструктуру на пацифичким острвима и критиковали трговинске санкције Kине над Аустралијом.

У прошлости, Аустралија је одржавала добре односе са Kином, њеним највећим трговинским партнером.

Али однос се последњих година пореметио због политичких напетости.

Покварени односи Аустралије и Француске. – Она сада постоје и са Француском, јер је Аустралија раскинула уговор вредан 50 милијарди долара за изградњу 12 подморница.

„Имали смо поверења у Аустралију, али је оно сада изгубљено”, рекао је Ле Дријан.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ