Times of Israel: „Израелски др Кон“ позива на припреме за давање четврте дозе

salman-zarka

Имајући у виду да је вирус ту и да ће и даље бити, требало би да се припремамо и за четврту инјекцију, рекао Салман Зарка 

Израелски цар за вирус корона Салман Зарка позвао је државу да почне с припремама за предстојећу вакцинацију четвртом дозом вакцине против короне.

„Имајући у виду да је вирус ту и да ће и даље бити, требало би да се припремамо и за четврту инјекцију“, изјавио је Зарка, не наводећи кад се очекује давање четврте дозе.

Зарка је рекао и да ће сљедећа појачавајућа доза можда бити измијењена да би боље штитила од нових варијанти вируса, попут високо заразног делта соја.

„Од сад ће нам то бити живот, у таласима“, рекао је.

Зарка је сличне изјаве дао и у разговору за наш лист прошлог мјесеца.

„Изгледа да, извучемо ли поуке из четвртог таласа, морамо узети у обзир да су могући и потоњи таласи с новим варијантама, попут овог из Јужне Америке“, рекао је том приликом.

„И размишљајући о том и слабљењу дејства вакцине, изгледа да ће нам на сваких неколико мјесеци – можда једном годишње или сваких пет-шест мјесеци – бити потребна поновна вакцинација.“

Зарка је рекао да очекује да ће се у Израелу крајем 2021. или почетком 2022. давати вакцине прилагођене новим варијантама.

Израел је прва држава која је званично увела вакцинацију трећом дозом. Досад ју је примило око два и по милиона људи.

Министарство здравља Израела је објавило да „зелена пропусница“ истиче шест мјесеци по примању друге или треће вакцине, назначујући да би четврта вакцина могла услиједити за шест мјесеци.

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ