Угоститељи: Ковид сертификати? Нећемо да делимо госте!

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 95

Удружење угоститеља Србије – ЕСНАФ огласило се након најаве премијерке Ане Брнабић да је у плану увођење ковид сертификата, који би се односили на боравак у угоститељским објектима, те је ово Удружење навело да „не жели да дискриминише госте“.

Саопштење Удружења угоститеља Србије – ЕСНАФ преносимо у целости:

„Поштовани,

Кафана је одувек била најважнија државна институција! Она је окупљала људе свих слојева и занимања. Кафане су биле места у којима су се склапала пријатељства, започињале љубави, испраћали војници и чекале зоре уз музику.

Угоститељски објекти су кроз историју имали и још увек имају изузетно значајну улогу у друштвеном и културном животу Србије. У кафану сте могли да уђете сами, а изађете са три кума.

Данас, то је значајна привредна грана у којој послује преко 18.000 објеката и која запошљава преко 100.000 људи. Угоститељски објекти су демократски простор где људи слободно изражавају своја мишљења, нису важне ни године, ни занимање, нити је икада постојао било какав други услов за боравак у њима. У угоститељству је сваки гост једнак и добродошао.

Данас нас је затекло саопштење да неко планира, увођењем ковид сертификата, који ће важити само за угоститељски сектор, да одређује услове под којима ми треба да „делимо“ своје госте?!

Сматрамо да би реализацијом оваквог плана била извршена директна дискриминација наших суграђана, а и самих угоститеља, који се поново омаловажавају као мање битни чиниоци економије ове државе и стављају у неравноправан положај у односу на све остале предузетнике. Све ово је чак и мање важно од чињенице да тај план подразумева да ми, угоститељи, пристанемо на то да делимо – дискриминишемо наше госте?!

ЕСНАФ стоји иза тога да су за нас сви наши гости једнаки и да нећемо дозволити злоупотребу угоститеља у циљу НЕУСТАВНОГ дискриминисања грађана Србије – наших гостију.

Еснаф Угоститеља Србије ће се свим расположивим правим и етичким средствима супротставити намери да се селективним увођењем ковид сертификата у угоститељству отворе врата за укидање основних људских права и слобода у друштву. Сви наши гости су одувек били и остаће једнаки и добродошли, без обзира на веру, пол, националност, занимање, материјално стање, па и на – вакцинацију!“, наводи се у саопштењу Удружења угоститеља Србије – ЕСНАФ.

Извор:
ДИРЕКТНО