„Да ли ћемо успети да Европу изградимо у нашим тврдим, балканским, главама“? – пита се Дачић

dacic-ivica-izdajnik-srbaБЕОГРАД, 21. јуна 2013.  – Српски премијер Ивица Дачић оценио је да ће у Србији „наступити џунгла“ ако буде проћердана Европа у Србији и истиче да је увођење Европе „у сваку мисао и кост“ највећи и најважнији пројекат његове владе.

„Ми, Европу у Србији не смемо да проћердамо. Не можемо само да је доведемо, оставимо и заборавимо. Овај пут, то, просто, неће бити довољно. Добићемо, поново, џунглу“, навео је Дачић у ауторском тексту за суботње издање београдског листа Данас.

Дачић, који је деведесетих година као портпарол Социјалистичке партије Србије промовисао политику Слободана Милошевића током ратова у бившој Југославији, истакао је да путовање у Европу не сме да буде прекинуто.

„После 28. јуна, када ћемо, као у миту, ‘отети Европу’ и пребацити је овде, оно мора да се настави. И да буде још дуже, само сада по Србији. По њеним најзабитијим, најсиромашнијим и најбезнадежнијим деловима“, навео је Дачић и додао да је потребно схватити да је Европа „пут, а не циљ“ и да нема наградне игре на којој се она добија.

Истакао је да је европске вредности потребно изградити у систему, институцијама, законима и правилима.

„То увођење Европе у сваку пору српског друштва, у сваки његов орган, сваку кост и у сваку мисао, највећи је и најважнији политицки пројекат ове владе“, навео је Дачић.

Оценио је да је то уједно и једини начин да Европа у Србији и остане.

„И да ми, заиста, будемо Европа, и то не само њен географски део, него њена сама бит, суштина и, надасве, вредност“, навео је Дачић.

Премијер је објаснио да Европа „није сан, него рад и систем, правила, институције, поредак, право, правда и закони“.

„Европа је нешто што се прави, а не нешто о чему се машта. Моја Европа, она због које сам прешао хиљаде километара, није негде тамо. Моја Европа мора да буде у мојој кући, и у мојој земљи. У мом дворишту. И једино питање је да ли ћу, да ли ћемо ми, успети ту и да је направимо. У Житоради, Сврљигу, Алексинцу, Лапову, Ваљеву, Сомбору“, навео је Дачић.

Додао је да је Европу потребно увести у сваку фабрику, школу, болницу, медије, културу, науку.

„Да ли ћемо успети да Европу изградимо у нашим тврдим, балканским, главама“, упитао је на крају текста у Данасу српски премијер.

Бета