Сузавац, сигналне ракете и водени топови: Протест у Солуну против обавезне вакцинације

solun protest

Грчка полиција употребила је сузавац и водене топове да би растурила протест у Солуну на ком се окупило више хиљада људи да би изразили незадовољство због владине економске политике и обавезне вакцинације против вируса корона.

Власти су саопштиле да су демонстранти сигналним ракетама гађали полицију која им је блокирала пут при покушају да дођу до зграде где би премијер Кирјакос Мицотакис требало да одржи говор о економској ситуацији у земљи.

Према проценама полиције, више од 15.000 људи, укључујући синдикате, учествовало је у демонстрацијама.

Протести у Грчкој због вакцинације против вируса корона почели су у јулу након што је влада најавила обавезну вакцинацију здравствених радника и особља домова за старе.

Власти су сугерисале да би вакцине могле да постану обавезне и за друге запослене, попут просветних радника, јавио је Ројтерс.

Грчка је суспендовала скоро 6.000 здравствених радника јер су пропустили рок 1. септембра да приме барем прву вакцину, а раније овог месеца невакцинисаним здравственим радницима понуђена је друга прилика за имунизацију, уз дозволу онима који су суспендовани да се врате на посао.

Према последњим званичним подацима, око 5,7 милиона Грка, или 55 одсто становништва, у потпуности је вакцинисано против ковида-19, а 59 одсто је примило једну дозу.

Иначе, у Грчкој је данас забележено 2.197 нових случајева заражених, док је 39 особа преминуло, пренео је Танјуг.

Извор:
СПУТЊИК