Београд пропустио албанске царинике

jarinje-integrisani-prelazУместо хеликоптером, као до сада, албански цариници јуче су, први пут од успостављања интегрисаниих прелаза, на Јариње стигли „копненим путем“.

Конвој Еулелсових возила, у којима су били цариници, кренуо је рано ујутро из базе Белведере, у јужној Косовској Митровици, без икаквих проблема прошао је српске пунктове у Звечану, Рударима, Лепосавићу и Лешку и стигао до Јариња. Све време изнад конвоја су летела два хеликоптера Ка.

У Звечану и Лепосавићу нико јуче није хтео да коментарише шта се десило и зашто су дежурни на пунктовима „жмурили“ или „спавали“.

– Дан раније стигла је „наредба“ из Београда да се албански цариници пропусте и да им се омогући да аутомобилима долазе на радно место. Неко је проценио да је то добар потез пред добијање датума. Точак се завртео уназад, где ће нас одвести – нико не зна – каже за „Вести“ један од младића који дежура на пункту у Лешку.

Копненим путем јуче је требало да цариници стигну и до Брњака, али нема информација да ли су прошли преко пунктова у Зупчу и Јагњеници. Незванично, „Вести“ су сазнале да је Брисел од Београда тражио да хитно затвори и алтернативне правце Рашка – Тресава – Лешак и Нови Пазар – Рогозна – Звечан којима се Срби, избегавајући да плате царину Приштини, снабдевају разном робом. Очекује се да ће ове правце затворити Срби полицајци који су радили на северу Косова.

Кључ на станицу у Звечану

Прошле недеље Лепосавић је остао без српске полицијске станице и полицајаца, катанац ће бити стављен и на полицијску станицу МУП-а Србије у Звечану, а наредних дана и у Зубином Потоку и Косовској Митровици.

ВЕСТИ