РТС МЕЊА ИСТОРИЈУ: У Дневнику број жртава Јасеновца смањен на 90.000!

Ustase Jasenovac

Пише: Антоније Ковачевић

Јавни сервис Србије изменио је своју реторику и фактографију када је реч о злогласном усташком логору Јасеновац и броју жртава које су тамо страдале.

О томе сведочи и снимак из емисије Дневник 2 који кружи друштвеним мрежама, а у којој водитељ РТС Бранко Веселиновић, најављујући прлог, каже између осталог и следеће:

“…Логор Јасеновац, у коме је према подацима Музеја жртава геноцида убијено најмање око 90.000 људи…”
Иако се до сада у српским медијима говорило најчешће о бројци која је варирала од 700 до 800.000 страдалих, очигледно је да је на РТС такорећи преко ноћи дошло до великих промена када је у питању уређивачка политика која третира овај историјски периоди, као и подаци који га прате.

Одговоре на питање како је и захваљујући чему до тога дошло покушали смо да добијемо од директора Радио телевизије Србије Драгана Бујошевића, као и главног и одговорног уредника информативног програма Ненада Љ. Стефановића, али до закључења овог текста ни од једног ни од другог нисмо добили одговоре на та питања.

Пошто се водитељ Дневника у својој најави позвао на податке Музеја жртава геноцида позвали смо вршиоца дужности директора ове установе, историчара Дејана Ристића, да сазнамо да ли се можда ради о грешци или су подаци изнесени у емисији Јавног сервиса заиста аутентичне информације које су новинари добили од Музеја.

Међутим, ни он није одговарао на наше позиве и питања која смо му послали у порукама.

Иначе, историчари износе сасвим опречне цифре када је у питању број убијених логораша у Јасеновцу. Од Фрање Туђмана, који у својој књизи “Беспућа повијесне збиљности” говори о 30-40.000 убијених, преко послератних југословенских историчара који се углавном држе процене да их је било између 700 и 800 хиљада, док их је 83.000 поименце пописано у Меморијалном музеју Јасеновац (уз ограду да “списак није коначан нити потпун”). Центар “Симон Визентал” наводи број од “најмање 100.000”, док управо Музеј жртава геноцида из Београда, у последњој изјави коју су дали ББЦ-у на српском језику, истиче да је у Јасеновцу погинуло између 122-130.000 људи.

Занимљиво је да су новинари РТС-а у последњих пола године, нарочито у време премијере филма “Дара из Јасеновца” и полемике која је уследила, скоро свакодневно користили бројке од 700-800.000 жртава када би говорили о патњама и страдању Срба, Јевреја, Рома и антифашиста у логору над којим су се згражавали чак и официри немачког Вермахта.
Како је дошло до тако нагле промене у њиховом извештавању остаје тајна. За сада.

Извор:
SERBIAN TIMES