Директор Републичког завода за статистику: Војвођани нису нација

novi sad

„Грађани који се током пописа буду изјашњавали као Војвођани приликом обраде података биће подвођени под категорију регионална припадност, из простог разлога што Војвођани не постоје као нација“

Грађани који се приликом пописа буду изјашњавали као Војвођани приликом обраде података биће подвођени под категорију регионална припадност, из простог разлога што Војвођани не постоје као нација, изјавио је за Танјуг директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић.

Он је нагласио да је сваки становник Србије слободан је да се, приликом пописа становништва, о својој националној припадности изјасни према сопственој жељи, а пописивач је дужан да то верно пренесе у пописницу и да словима упише онако како је грађанин рекао.

Он је нагласио да су се они који су то желели, изјашњавали тако и раније.

Ковачевић тако одговара на иницијативу Лиге социјалдемократа Војводине и Војвођанске странке да се становницима северне покрајине омогући да се изјасне као Војвођани, и да се на попису становништва у Србији 2022. године класификује као посебна национална припадност и став министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић да о том питању треба отворити дијалог.

Чомић се позива на препоруку Савета Европе која позива све земље да приликом пописа грађанима омогуће двоструки идентитет. Она наглашава да ће кроз дијалог бити одлучено о судбини тог предлога, а уколико се он прихвати, требало би да се унесе у Закон о попису, пренео је Танјуг.

Извор:
СТАНДАРД