50 ЛЕКАРА НЕЋЕ ДА ЋУТИ: ОВО ЈЕ ПРАВА СЛИКА О БРОЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ И ИСТИНА О ВАКЦИНАМА ЗА ДЕЦУ

vaccination-children

Препоручена вакцина је фармацеутски производ са „условном дозволом за лек.“ Компанија Фајзер наводи да испитивања нису рађена на деци млађој од 16 година, то значи да компанија нема податке за децу од 12 до 15 година.

Вакцина против ковида није испитивана на деци и није безбедна за узраст од 12 до 16 година јер се сада експериментално истражује, а тек децембра 2023. компанија Фајзер има обавезу да поднесе резултате тестирања вакцине против вируса корона.

То су закључци групе од око 50 доктора, укључујући и два професора Медицинског факултета у Београду, која је потписала је петицију „Стоп дискриминацији и принуди око ковид-19 вакцинације за децу“, у којој се износи низ ставова, укључујући и тај да су „статистике болесних од корона вируса наштимане да показују веће бројеве“. Петицију је потписало 10.949 људи, а као један од аргумената се наводи и „већа штета од користи од ове вакцинације, јер изузетно је висок број мртвих и повређених од експерименталних вакцина“, као и да је смртност од ковида слична смртности од грипа.

Могу ли се деца вакцинисати? Колико су безбедне и испитане вакцине за тинејџере? Постоје ли евентуалне последице и нуспојаве, само су нека од питања која муче родитеље пред почетак школске године.

Један од лекара у изјави за Глас каже да здраву децу нема потребе и смисла вакцинисати јер инфекцију корона вирусом прележе за неколико дана.

„НИКО НЕ ЗНА ДА ЛИ ЋЕ НАМ ДЕЦА ПОСТАТИ ИНВАЛИДИ ИЛИ ЗОМБИЈИ“

– Вакцинација деце је бесмислица. То је опасно на дуже стазе јер може да изазове миокардитис, перикардитис, стерилитет… И неће сва деца имати нуспојаве од вакцине, али хоће једно од десет. Нико не зна да ли ће нам деца постати инвалиди или зомбији. Дај Боже да смо параноични. Цитираћу једног професора из Шведске: Ко то нешто дели џабе, а да је то корисно за вас и да вам још плаћа за то? Има ли ту логике? Они који се на сва уста боре за јавно здравље поништили су све оно што смо учили на факултету, каже саговорник Гласа.

У јавности су се ових дана могле чути тврдње да експерименталних вакцина намењених деци у Србији нема, да деца могу да се вакцинишу искључиво Фајзеровом вакцином против болести ковид-19, те да то није експериментална вакцина. Међутим, иницијатори петиције тврде да и сама компанија Фајзер наводи да испитивања нису рађена на деци до 16 година, те да релевантни подаци о ефектима вакцине за ту популацију – не постоје.

– Препоручена вакцина је фармацеутски производ са „условном дозволом за лек“ под називом Comirnaty, 500 mg/ml, mRNA вакцина против COVID19. Регистрована је 29. 12. 2020. године, са дозволом издатом за период од 12 месеци. Према званичној документацији, до децембра 2023. године лек је у фази испитивања и додатног праћења могућих штетних ефеката, а у циљу откривања нових информација о његовој безбедности. Носилац дозволе има обавезу да преда „коначни извештај и потврду о ефикасности и безбедности вакцине Comirnaty с роком децембар 2023. године.“ Резултати ефекта лека и његових нежељених дејстава (фазе 2 и 3) код деце старости од 12 до 15 година се тек очекују у мају 2023. године. Компанија Фајзер наводи да испитивања нису рађена на деци млађој од 16 година, то значи да компанија нема податке за децу од 12 до 15 година. Произвођач вакцине тврди да постоје озбиљна нежељена дејства, као што су тешке алергијске реакције, запаљење срчаног мишића (миокардитис) запаљење срчане марамице (перикардитис) недостатак даха, осећај лупања срца, или бола у грудима, али не наводи проценте учесталости и смртности, кажу за Глас јавности у Удружењу лекара и родитеља за науку и етику.

ВЕЋА КОРИСТ ИЛИ ШТЕТА?

Како даље наводе, ни Заједнички комитет за вакцинацију и имунизацију УК (JCVI, независни стручни саветодавни одбор који саветује здравствене службе Уједињеног Краљевства о имунизацији, дајући препоруке у вези са распоредом вакцинације и сигурношћу вакцине, прим. аут.) не препоручује општу имунизацију деце овог узраста, већ искључиво примену вакцине код мале групе деце, искључиво оне која имају нека друга тешка обољења, под тачно одређеним условима.

– На основу већ познатих научних чињеница да ће претходно здрава деца, ако добију COVID-19, имати врло благи облик болести, здравствене користи од вакцинације су без значаја. Такође, мало је вероватно да ће ове вакцина допринети смањењу преношења инфекције са деце на ширу популацију. Здравствена корист од опште вакцинације деце млађе од 19 година је минимална. Шеф JCVI Ентони Харнден (Anthony Harnden), наводи „Примарни циљ програма вакцинације одувек је био спречавање хоспитализација и смрти.“ И поред наметнутих дијагностичких критеријума за COVID-19, који се нису односили на друге потенцијалне узроке инфекција код деце, ипак је у Србији врло ретко констатована тешка клиничка форма код деце без претходних основних обољења. Тачни подаци о безбедности вакцине код деце су јако ограничени. Након примене вакцине се јавља упала срчаног мишића у око 4% свих компликација, тврде покретачи петиције додајући да би вакцинацијом деце био нарушен основни етички принцип античке медицине да лек не сме пацијента изложити већем ризику или штети од оне коју може да му донесе сама болест.

Тренутни подаци који се односе на нови талас показују да у земљама које су постигле жељени ниво вакцинисаних грађана има велики број новозаражених, међу којима су и вакцинисани. То, према тврдњама саговорника Гласа, значи да број вакцинисаних нема утицаја на број новозаражених, што доказују подаци из Енглеске, Израела и Исланда.

Према речима саговорника Гласа јавности, безбедна и најбоља епидемиолошка мера за популацију од 12 до 15 година већ је примењена у Шведској, а заснивала се на раном откривању и изолацији деце са инфекцијама горњег респираторног такта. Мера се састојала у томе да су школски лекари стално пратили здравствено стање деце, тако да су децу са првим знацима инфекције враћали у кућну изолацију до оздрављења.

– Остала здрава деца су похађала наставу нормално, на традиционалан начин, без увођења наставе на даљину. Министарство просвете би требало, по истом моделу, да обезбеди услове ради нормалног и безбедног похађања и извођења редовне наставе, поручују у Удружењу лекара и родитеља за науку и етику.

Извор:
ИФН