Четири здраве намирнице овог месеца су…

jagodeНакон сиромашног избора воћа и поврћа у зимским месецима, плацеви су сваким даном све шаренији, а избор здравих и укусних намирница је све разноврснији. Откријте неколико здравих намирница које морате искористити овог месеца.

Трешње су укусне и јако здраве

Садрже врло мало калорија и препуне су антиоксидантима. Због својих нутријената, трешње су добар савезник у борби против несанице. Осим тога, штите срце и богате су ликопеном, витамином Ц и влакнима.

Краставци за освјежење ових врућих дана

С обзиром на то да краставци садрже 96 посто воде, мало која намирница може да хидрира организам као краставац. Осим тога, ово поврће је богато витаминима Ц, А и К, а садржи и магнезијум, калијум, те врло мало калорија.

Јагоде, мммм

Укусне и сочне, јагоде су тренутно веројатно најтраженије воће. Богате су витаминима Ц и Б6, а једна шалица јагода садржи свега 49 калорија. Неке студије су чак показале да су јагоде одлична намирница за мршављење јер имају нутритивне састојке који убрзавају метаболизам, смањују апетит и помажу у контроли висине нивоа шећера у крви.

Тиквице су богате влакнима

Сто грама свежих тиквица садржи само 16 калорија. Ово поврће богато је витаминима и влакнима, односно манганом и витамином Ц, те су врло добар извор магнезијума, витамина А, калијума, влакана, фолне киселине, фосфора, бакра и витамина Б2. Можете их припремати на различите начине, од комбинација с пиринчом, као пуњене тиквице или их поховати као палачинке.

Народни лек