Намирнице које изазивају рак

otrovna_hranaДа ли живите брзо и храните се још брже? Време је да размислите о томе шта уносите у организам, јер са тањира вребају невероватне опасности. У добу афлатоксина, пестицида и осталих вештачких сировина, водити рачуна о начину исхране и ономе што уносимо у организам чини се као императив. Нездрава храна узела је људе под своје, а брзина живота, свакодневне обавезе и недостатак новчаних средстава сатерали су људе у ћошак.

Шароликих јеловника је све мање, јер бранити се здраво подразумева имати новца, а потом и времена за спровођење разних рецепата у кухињи. Међутим, колико год се то чинило тешко, потребно је да водите рачуна о свом, али и здрављу своје породице, како бисте избегли негативне здравствене последице.

Ово су намирнице које треба да избегавате уколико не желите да вас закачи нека малигна болест.

kobasiceМесне прерађевине

Месо припремљено димљењем, стврдњавањем, сољењем или месо које садржи хемијске конзервансе повезује се са повећаним ризиком од рака дебелог црева. Већина ових врста меса производи се са канцерогеним састојком познатим као натријум-нитрит, који се користи да би паковано месо добило јарко црвену боју, како би изгледало свеже.

Студија коју је 2005. године спровео Хавајски универзитет показује да прерађено месо повећава ризик од рака панкреаса и до 67%. Кобасице се, на пример, праве од делова животињских органа, нервног ткива, комадића костију и хрскавице и других неукусних дијелова животиње. Животиње од којих се овај производ прави су, највероватније, храњене житом помешаним са хормонима, антибиотицима, пестицидима и фекалним материјама.

Након детаљног прегледа више од 7.000 клиничких студија, које покривају везе између исхране и рака, Светски фонд за истраживање рака је објавио да би потрошачи требало да престану с куповином и конзумирањем месних прерађевина до краја живота. Ове прерађевине укључују: сланину, кобасице, виршле, запаковану шунку, паризере, саламе, али и све врсте црвеног меса које се користи у замрзнутим врстама оброка.

gazirana-pićaГазирана пића

Садрже огромну количину калорија, шећера и вештачких састојака који немају храњиву вредност. Једно газирано пиће садржи око 70 грама шећера. Према истраживањима, најпопуларнија дијетална и “регуларна” газирана пића имају исти утицај на зубни сјај као и акумулаторска киселина, што доводи до повећања осетљивости зуба и појаве каријеса упркос доброј оралној хигијени.

Истраживање које је спровео Универзитет у Минесоти показује да особе које попију минимално два газирана пића у току седмице, скоро удвостручују ризик од добијања рака панкреаса. Газирана пића тамне боје садрже хемикалију познату под називом 4-метилимидазол, нуспродукт хемијске прераде, који се користи како би се створила вештачка боја. Истраживања повезују 4-МЕИ са раком. Поред тога, многобројна истраживања газирана пића повезују са гојазношћу.

čipsЧипс

Пун је транс-масти односно хидрогенизоване биљне масти, угљених хидрата, натријума, појачивача укуса, боја и конзерванса. Све наведено може да узрокује зачепљење артерија. Висока температура на којој се чипс производи обично проузрокује стварање канцерогених супстанци, као што је акриламид која се такође налази и у цигаретама.

Према професору Дејлу Хатису са америчког универзитета Кларк, акриламид изазива неколико стотина хиљада случајева рака годишње. Чак и чипс са смањеним садржајем транс-масти може да садржи акриламид.

kokicekokКокице за микроталасну

Према истраживања америчког универзитета УЦЛА, хемикалије које се налазе у унутрашњем омотачу врећице, укључујући перфлуорооктанску киселину, дио су класе једињења која се могу повезати са неплодношћу код људи.

Током истраживања, установљено је да хемикалије узрокују појаву рака јетре, тестиса и панкреаса. Приликом спремања у микроталасној, хемикалије испаравају и повлаче се у унутрашњост кокица. Већина произвођача је обећала да ће избацити ову киселину до 2015. године.

losos1Узгајани  лосос

Он не само да садржи знатно мање количине витамина Д у поређењу са “дивљим” лососом, већ садржи и огромну количину разних контаминирајућих материја, као што су полихлоровани бифенил, канцерогене материје и разне пестициде, од којих је најчешћи дихлор-дифенил-трихлоретан. Овакав лосос се може конзумирати једном у пет месеци, без страха да ће се повећати ризик од рака. Рибе из узгоја се обично лече високом дозом антибиотика.

jabukeЈабуке и друге врсте “прљавог” воћа

Према истраживању америчке Радне групе за животну средину, намирнице које у просеку садрже највише пестицида су јабуке. Садржај пестицида у више од 700 тестираних узорака износи 98%. Остале високо контаминиране намирнице укључују грожђе, јагоде, кромпир и наранџе.

Од тестираних узорака, више од 90% садржи трагове пестицида. Поред тога што су отровни за људе, пестициди могу да повећају ризик од неких врста рака, а поједина истраживања показују да изложеност мајки може да повећа ризик од смањења коефицијента интелигенције и хиперкинетичког поремећаја код деце. Дакле, водите рачуна да добро оперете воће и поврће пре него их сервирате у тањир.

paradaizКонзервирани парадајз

Унутрашњост амбалаже већине конзервисаних намирница садржи бисфенол-А, хемикалију која се понаша као естроген и која ремети хормоналну активност организма. Истраживања повезују ову хемикалију са срчаним обољењима, оштећењима цријева, неплодношћу и другим репродуктивним проблемима. Према америчком Центру за контролу и превенцију болести, изложеност бисфенолу-А је веома раширена у целом свету.

Иако све конзервисане намирнице нису забрињавајуће, конзервирани парадајз је посебно опасан, јер се због његове високе киселости непријатељска хемикалија задржава у њему. Литра конзервисаног парадајза обично садржи око 50 мцг бисфенола-А, а то је довољно висок ниво који може да утиче на људе, посебно на децу.

Народни Лек