Академик САНУ Владимир Стевановић: Рудник Рио Тинта би девастирао површину 516 фудбалских терена

vladimir stevanovic

Рудник Рио Тинто у Рађевини довео би до тоталне девастације предела величине 516 фудбалских терена, где живе заштићене врсте, док би отпад претио да отрује извориште процењено као најзначајније за снабдевање Србије водом, рекао је у интервјуу за новине „Нова“ академик Српске академије наука и уметности у Одељењу хемијских и биолошких наука Владимир Стевановић.

Стевановић је председник Академијских одбора САНУ за заштиту животне средине и изучавање флоре и фауне, а у интервјуу је упозорио да постоје бројни документи који прате пројекат „Јадар“, од брошуре компаније Рио Тинто, преко Студије изводљивости Рударско-геолошког факултета, али да се подаци у том документима не поклапају.

„Из документа у документ мењају се површине захвата, број и место јаловишта, количине хемијских једињења која ће се користити у добијању финалног производа, па немате на шта да се ослоните, док је много закона и законских процедура ‘прескочено’ или на брзину урађено“, рекао је Стевановић.

Када је реч о јаловини, указао је да ће се, осим рударске, појавити и јаловина која настаје из технолошких процеса добијања литијума и бора.

„Оно што се на одређен начин крије, а то је доказано, је да у тој јаловини има арсена, а биће и других елемената, попут бора“, истакао је Стевановић и подсетио да је Рио Тинто већ правио истражне бушотине из којих су се излиле подземне воде на њиве на којима је потом засађен кукуруз, који је потом закржљао или уопште није израстао.

„Тако се на најнепосреднији начин види какав погубан утицај на биљни свет имају воде из бушотина“, рекао је Стевановић и позвао све да замисле шта би било да постоје количине таквог отпада које се мере у милионима тона, и да се десе поплаве попут 2014. године.

Извор:
НСПМ