Министарство годинама највише новца за бесплатне уџбенике даје Клету

udzbenici

Министарство просвете је само од 2019. године издавачкој кући Клет дала скоро 748 милиона динара за куповину бесплатних уџбеника. Повезаним фирмама Нови Логос и Фреска у истом периоду отишло је још укупно 399 милиона динара. На тај начин Министарство је на три поменуте фирме потрошило скоро 60 одсто укупног новца датог за бесплатне уџбенике.

Бесплатне уџбенике требало би да добију сви ученици основних школа који долазе из социјално и материјално угрожених породица, ђаци са сметњама у развоју и инвалидидтетом, ученици који имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат), као и свако треће и наредно дете у породици.

Ученици међутим од државе не добијају цео комплет уџбеника већ они од првог до четвртог разреда добијају књиге за математику, српски језик, свет око нас, природу и друштво и обавезни страни језик.

Од петог до осмог разреда добијају се уџбеници из математике, српског језика, првог страног језика, географије, историје, хемије, физике и биологије.

Више од половине новца Клету и повезаним фирмама

За набавку бесплатних уџбеника за школске године 2019/2020, 2020/2021. и 2021/2022. Министарство просвете, науке и технолошког развоја је утрошило укупно око 1,97 милијарди динара.

Од овог новца, издавачке куће Клет, Нови Логос и Фреска добиле су укупно 1,14 милијарде динара, што је скоро 60 одсто утрошених пара.

Издавачка кућа Фреска је у власништву Клета из Београда, а имају и исту директорку, Гордану Кнежевић-Орлић.
Клет је у власништву истоимене фирме из Словеније, док је Нови Логос у власништву фирме Клет профил из Хрватске. Директор Новог Логоса је Небојша Орлић који је уједно и законски заступник у београдском Клету.

У току 2019. године бесплатни уџбеници су набављани у оквиру три јавне набавке – једне „опште“ и уједно највеће, друге која је набављала недостајуће уџбенике и треће која се односила на куповину прилагођених књига за ученике са сметњама у развоју и са инвалидидетом.

Те године Клет је у оквиру ова три тендера добио посао вредан 199 милиона динара, Нови Логос 176 милиона динара и издавачка кућа Фреска 14 милиона динара.

У октобру наредне, 2020. године, спроведена је најпре набавка бесплатних уџбеника, а затим и прилагођених бесплатних уџбеника. Тада је Клету додељен посао набавке књига за 185 милиона динара, Новом Логосу за 187 милиона и Фресци за 21,4 милиона динара.

Последња јавна набавка бесплатних уџбеника била је у јуну 2021. године.

Овога пута Клетт је био добављач не само за уџбенике које издаје ова кућа већ и за уџбенике које издају Фреска и Нови Логос.

Које књиге су купљене?

Претпостављамо да у укупну суму од 1,97 милијарди динара нису урачунати прилагођени уџбеници за ученике са сметњама у развоју и инвалидидетом за 2021/2022. годину с обзиром на то да за ова наставна средства још увек није расписана јавна набавка ове године.

У тендерској документацији са овогодишњег тендера за куповину уџбеника за основце није наведено које све књиге се набављају нити за колико ученика, а на упит Нове економије из Министарства просвете нису одговорили.

Последњи медијски натписи о томе колико уџбеника држава набавља су из маја 2018. године (за школску 2018/2019) и тада је објављено да су они купљени за 84.348 ђака, како је пренела Политика.

Бесплатне уџбенике Министарство набавља тако што се школе изјасне који уџбеници су код њих одабрани за наредну школску годину и колико ђака остварује услове за бесплатне уџбенике.

Извор:
НОВА ЕКОНОМИЈА