Просветари: Терају ђаке на војну параду! Неће моћи

Kragujevac_

Допис који је директорима крагујевачких основних и средњих школа упућен из ШУ Крагујевац, у коме се исказује „потреба“ ( другим речима – налаже се ) да све школе поведу своје ученике на војну параду 28. 6. 2021. најблаже речено, непријатно је изненадио запослене у школама, пише у саопштењу Уније синдиката просветних радника Крагујевца, који је потписала председница Љиљана Милетић.

Саопштење преносимо у целости:

Због ситуације са пандемијом, поделе одељења на групе до 15 ученика, наставе на даљину, болести ближњих… ова школска година је била довољно стресна, најпре за ученике, а онда и за просветне раднике, тако да мобилизацију овакве врсте не само да сматрамо непотребном, већ срамном злоупотребом деце у законом забрањене сврхе.

Не улазећи у питање значаја планиране манифестације, просветни радници не пристају на обавезу да долазе на ту, или сличне врсте парада, а нарочито не на то, да „припремамо ученике и њихове родитеље за праћење параде“. На едукацијама које сте нам обезбедили, нисмо стекли такве компетенције.

Унија синдиката просветних радника Крагујевца поручује наставницима да тог дана треба да поделе ђачке књижице и сведочанства својим ученицима, да уруче заслужене награде за изузетне резултате у раду и учењу, и да им пожеле пријатан и срећан распуст. Нашим колегама у неким школама који стидљиво прослеђују обавезу присуства војној паради својим ђацима у имејл порукама, поручујемо да се уздрже. Оставимо њиховим родитељима да процене неопходност или значај присуства оваквом скупу.

Уколико буде императивних наређења по којима мора да се узме учешће или присуствује у којекавквим парадама, уколико дође до претњи последицама одбијања, Унија синдиката просветних радника Крагујевца ће сваком колеги обезбедити не само правну, већ сваку другу потребну заштиту.

Извор:
ДИРЕКТНО