Косовски новомученици отац Харитон и отац Стефан

Косовски новомученици Харитон и Стефан

Пише: Зоран Влашковић

Прошлo је 22 годинe од страдања два монаха у Метохији 1999. године

На Косову и Метохији су јуна и јула  1999. године мученичком смрћу страдала два монаха – отац Харитон из манастира светих Арханђела код Призрена, 15. јуна и отац Стефан из манастира Будисавци код Клине 19. јула 1999. године

Међу стотину убијених Срба после јуна 1999. године  на Косову и Метохији, пред очима међународне војне и цивилне мисије, су и два монаха, отац Харитон из манастира Светих Арханђела код Призрена и отац Стефан из манастира Будисавци код Клине.

Отац Харитон [640x480]

Монах Харитон, новомученик косовски, пострадао је од албанских терориста у Призрену 15. јуна, а његово обезглављено тело закопано је у месту Тусус на периферији Призрена, пронађено је августа 2000. године.

Манастир Црна Река

Харитоново тело данас почива у црноречкој земљи свега пар метара од његове некадашње келије крај манастира Црна Река. То је и први гроб у црноречком манастиру од његовог оснивања. Са благословом Његовог Преосвештенства тадашњег Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Артемија написана је и књига „Харитон новомученик црноречки“ у манастиру Црна Река 2009. године.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Детаљи око страдања оца Харитона у Призрену још се не знају а један његов сабрат из манастира Свети Арханђели каже: – Почекавши га више сати не би ли се вратио тог 15. јуна 1999. године, предвече чусмо неку „од уста до уста“ причу да је један немачки новинар снимио како га „руља чупа из возила“, али до дана данашњег та прича је остала само на томе.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Једино што се може на основу искуственог саживота са оцем Харитоном претпоставити је следеће:

– Да су му тражили да им преда манастирски ауто он то добровољно по цену живота не би дао, а камоли да му неко у веру православну дира, и још, докле је год могао да говори он им је дубоко верујем потпуно смирено говорио да они само раде свој посао, дубоко жалећи због њих што су такви!

Otac-Hariton01

О страдању оца  Јеромонаха Стефанa Пуљићa (1964–1999) из манастира Будисавци близу Клине, још се ништа не зна! Његово тело ни после 15 година од лета 1999. године није пронађено. Поуздано се зна да је отет 19. јула 1999. године и од тада се не зна ништа о њему. По непотврђеним информацијама са албанске стране он је убијен, а тело му је бачено у напуштен бунар и прекривено лешинама животиња!?

O. Stefan Puric

Зна се да су Јеромонаха Стефана, духовника сестринства Пећке Патријаршије који је био на послушању у манастиру Будисавци, Албанци ухватили између Истока и Ђураковца када је ишао у продавницу у набавку. Тукли су га до смрти, а затим по причању бацили у бунар проте Андрије Поповића, мученика из II Светског рата са још неколико Срба. Његово тело још увек није пронађено.

Косовски новомученици отац Харитон и отац Стефан су и, нажалост, најбољи сведоци истине српског страдања на овим просторима после насилног прогона у историји највеће сеобе са Косова и Метохије, више од 250.000 Срба и других неалбанаца 1999. године.

Манастир Будисавци код Клине у Метохији

Отац Стефан је у манастир Преображења Христовог у Будисавцима дошао 1997. године након упокојења оца Серафима, дотадашњег игумана манастира. Тада је имао 33 године.