Прво монашење у манастиру Нова Никеја у Лелићу

novi monah

На Великом вечерњу, уочи Недеље Светих Отаца I Васељенског сабора, 12. јуна ове године, у манастиру Нова Никеја у Лелићу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт замонашио је у чин мале схиме искушеника ове обитељи Марка (Маринковића). Новом монаху владика је дао монашко име Атанасије, по Св. Атанасију Великом (31.јануар/18. фебруар). На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Поред бројног монаштва епархије монашењу је присуствовало и око 100 светосаваца.

После чина монашења надахнутом беседом присутнима се обратио Владика Ксенофонт и између осталог рекао:

„Иако ће отац Атанасије бити молитвеник за све нас, за сав род српски, за сав род хришћански, за спас свих хришћана и њему су потребне наше молитве, да и ми њега подржимо нашим молитвама да би истрајао и опстао и остао на овоме путу, да га укрепе светитељи Божији, да га укрепе свих ових 318 Светих Отаца који су се сакупили на I Васељенском сабору, а поготово његов светитељ заштитник Свети Атанасије Велики по коме је добио име, који је био један од великих и ватрених ревнитеља и бораца против аријанске јереси која је побјеђена и осуђена на I Васељенском сабору, а безумни Арије који је раздрао Христову ризу као што је видјео свети свештеномученик Петар Александријски, који је ето нажалост Арија рукоположио за ђакона па онда видио и схватио шта је учинио коју је тај безумни Арије раздрао.
Нека би дао Бог да се и ми сви уврстимо у ред ових великих светитеља, па макар у подножју ногу њихових да будемо у онај велики страшни дан када Христос буде долазио када нам свима буде судио и када буде позивао оне са десне стране – „Ходите благословени Оца мојега“. Нека се и ми нађемо макар под ногама њиховима да заједно са њима и ми уђемо у царство небеско. Амин. Боже дај.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Извор:
ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ