СВЕ О НОВОМ НАЧИНУ УСВАЈАЊА ДЕЦЕ У СРБИЈИ: И ТО ЋЕ НАМ “ДОНЕТИ” ИЗМЕЊЕНИ ПОРОДИЧНИ ЗАКОН

dete-tuga

10. јуна формирана Радна група која ће израдити нацрт новог Породичног закона, за који већ постоји преднацрт

Преднацрт Закона о измена и допунама Породичног закона, осим што предвиђа тотално укидање физичког кажњавања деце, и избацује старосну границу од навршене 10. године код деце која могу да износе своја мишљења на суду, прописује и дугачији начин усвајања деце. Рецимо, биће могуће усвајање детета чији су родитељи непознати дуже од 6 месеци, дете ће моћи да се усвоји од родитеља који су само трајно лишени родитељског права, а неће моћи да се усвоји родитеља који су само потпуно лишени пословне способности. Тај став се брише… Што се усвојитеља тиче, и они ће морати на обуку као родитељи који туку децу.

У члану 91 постојећег Породичног закона, који је на снази, стоји да се може усвојити дете које нема живе родитеље, оно чији родитељи нису познати или је непознато њихово боравиште, дете чији су родитељи потпуно лишени родитељског права, дете чији су родитељи потпуно лишени пословне способности и дете чији су се родитељи сагласили са усвојењем.

У преднацрту овај члан се мења, па се може усвојити дете чији родитељи нису познати или је непознато њихово боравиште дуже од 6 месеци.

  • У делу материјалних одредби које се односе на општу подобност детета за усвојење, уносе се одређене измене породичног статуса усвојеника. Наиме, неопходно је да боравиште родитеља детета буде непознато дуже од 6 месеци да би се дете могло усвојити. У том року орган старатељства у сарадњи са полицијом предузима радње у циљу утврђивања боравишта родитеља – наводи се у јавним консултацијама у поступку припреме преднацрта Закона о изменама и допунама Породичног закона.

У њима се наводи и да се може усвојити само дете чији су родитељи трајно потпуно лишени родитељског права:

  • У питању су родитељи који су злоупотребили родитељско право или грубо занемарили родитељске дужности и код којих је искључена свака могућност рехабилитације родитељства и преузимања детета на старање. Искључује се и могућност усвајања детета родитеља којима је ограничена пословна способност. У складу са новим концептом, ограничење пословне способности не може бити правни основ за усвајање детета и промену породичног статуса детета, због ограниченог трајања ограничења пословне способности у сваком случају и могућности враћања пословне способности и преузимања старања о детету од стране родитеља.

Родитељи, са друге стране, неће имати право да се слажу или не слажу са изабраним усвојитељима.

  • Искључено је овлашћење родитеља да у изјави на записник којим се саглашава са усвојењем означи будуће усвојитеље за своје дете. Родитељ и даље има право да се сагласи са усвојењем детета, али избор усвојитеља за дете врши искључиво орган старатељства водећи рачуна о најбољем интересу детета. У пракси усвојења у Србији се показало да су родитељи врло ретко користили овлашћење означавања усвојитеља, и да су то право углавном злоупотребљавали у циљу избегавања прописане процедуре избора усвојитеља, задовољавања сопствених интереса и интереса лица која су означавали као усвојитеље, а не у интересу детета. Из истих разлога брисана је и одредба о споразумном избору детета између родитеља или старатеља и будућих усвојитеља – наводи се у овом документу.

И када су у питану усвојитељи, долази до промена.

Тако, неће моћи да усвоји дете особа која је трајно потпуно или делимично лишена родитељског права или је била потпуно или делимично лишена родитељског права на одређено време, као и лице чија је пословна способност ограничена.

И усвојитељи ће морати да иду на обуку.

  • Изменама и допунама се прописује да Програм припреме и обуке за усвојење спроводи центар за породични смештај и усвојење. Тиме се и у Породичном закону даје овлашћење центру за породични смештај и усвојење да врши припрему и обуку будућих усвојитеља. У поступку утврђивања опште подобности детета за усвојење односно будућих усвојитеља, дато је овлашћење и центру за породични смештај и усвојење да даје налаз и стручно мишљење, на основу којег орган старатељства доноси одлуку о општој подобности за усвојење. Тиме се и у Породичном закону даје овлашћење центру за породични смештај и усвојење да врши припрему и обуку будућих усвојитеља и усаглашавају се одредбе Породичног закона и Закона о социјалној заштити – пише у овом документу.

Извор:
ИФН