ДОМОРОДАЧКА ПЛЕМЕНА ТРАЖЕ ИСТРАГЕ ШИРОМ ЗЕМЉЕ

otava skola

ОТАВА, 1. ЈУНА /СРНА/ – Старосједилачке групе у Канади траже да се проведу истраге у цијелој земљи у потрази за масовним гробницама на мјестима резиденцијалних школа након открића остатака 215 дјеце у једној бившој школи прошле седмице.

Старосједилачке заједнице широм Канаде траже да се отворе нове истраге, рекао је велики поглавица Стјуарт Филип, предсједник Уније индијанских поглавица Британске Колумбије.

„Од суштинске је важности да се усвоји национални програм који ће омогућити темељну истрагу свих резиденцијалних школа и потрагу за необиљеженим масовним гробницама“, рекао је он, пренио је АФП.

Премијер Џастин Трудо рекао је јуче да је потрага за додатним масовним гробницама важан дио откривања истине, али није најавио неке прецизне кораке.

Припадници племена Ткемплус те Секвепемк /Tk’emlúps te Secwépemc/ саопштили су прошле седмице да су пронашли остатке 215 дјеце, од којих су нека имала тек три године, испод резиденцијалне школе у мјесту Камлупс, некада највећој школи у Канади.

У периоду од 1831. до 1996. године канадски систем резиденцијалних школа присилно је раздвајао дјецу од њихових породица, злостављајући их, а познати су вишеструки случајеви силовања и ускраћивања хране.

Извор:
СРНА