ТУРСКА: 32 ДОЖИВОТНЕ РОБИЈЕ ЗА ПУЧИСТЕ

turska

Прошле недеље, турски суд прогласио је 32 бивша војника кривима за „покушај рушења уставног поретка” и „покушај атентата на шефа државе” и осудио их на доживотне робије. Још 106 оптужених је осуђено на казне између шест и 18 година затвора у судском процесу који обухвата укупно 497 оптужених који су повезани са неуспелим пучем 2016. године, од чега су већина тадашњи професионални војници и чланови председничке гарде, а наводно и чланови терористичке организације ФЕТО.

Након покушаја војног удара током којег је више од 300 особа погинуло, а 2000 рањено, режим председника Реџепа Тајипа Ердогана је спровео незапамћену чистку приликом које су десетине хиљада ухапшене, а „Гуленов покрет” за који се сумња да стоји иза неуспелог преврата, проглашен је терористичком организацијом.

Српски држављанин на црвеној листи терориста

Заједно са Фетулахистима, након истраге турских безбедносних служби, за терористу је проглашен и одликовани српски држављанин Мохамед Дахлан, чије је име стављено на црвену листу најтраженијих. За Дахлана се тврди да је неколико недеља пред покушај пуча, комуницирао са Фетулахом Гуленом и дотурио пучистима новац намењен финансирању преврата. Крајем 2019. године Турска је понудила четири милиона лира (700.000 долара) за информације које би довеле до његовог хапшења.

Шта је ФЕТО?

Турске власти за покушај пуча 15. јула 2016. године оптужују Гуленов покрет, од тог дана познатији као „Фетулахистичка терористичка организација“ (ФЕТО). Покрет је добио име по свом оснивачу Фетулаху Гулену, учењаку, писцу и бившем имаму који је преко своје медијске и просветне империје остваривао значајан политички утицај у Турској. До 2013. године је био и савезник председника Реџепа Тајипа Ердогана, тадашњег премијера, али је те године избио корупцијски скандал, када је полиција покренула изненадну истрагу корупције у државном врху. Акција је резултирала хапшењем више Ердоганивих политичких савезника, након чега је турски лидер оптужио Гулена да је оркестрирао овај догађај из сопствених политичких интереса. Гулен, који пориче учешће у организацији пуча, од 1999. живи у САД-у, и премда је ван домашаја турске власти, против њега су подигнуте оптужнице због којих би могао бити осуђен на доживотну робију.

Извор:
ЈУТАРЊЕ ВЕСТИ