Неизбежан еколошки устанак народа и мењање закона о рударству

ekoloski-ustanak-

Узимање воде из Дрине за Рио Тинтов рудник литијума у супротности са Просторним планом Србије

  • Закон о рударству изузетно повољан за приватне картелске интересе страног рударског и грађевинског лобија, а погубан за интересе грађана Србије
  • Закон омогућава директне и тајне уговоре са рударским компанијама које склапа Влада Србије
  • Kоалиција за одрживо рударство у Србији тражи укидање Просторног плана Јадра
  • Уништава се чиста животна средина и доводи до загађења и пљачке ресурса који су заједничка својина грађана
  • Председник Србије А. Вучић грубо крши Уставна овлашћења и поништава права грађана да буду питани о свим плановима, пројектима који утичу на животну средину.
  • Омогућава се приватним рударским компанијама да заузму чак седам пута по 100 квадратних километара територије и крену у рударска истраживања без да чак консултују локалне самоуправе, без процене утицаја на животну средину, на имовину грађана
  • У случају истраживања нафте и гаса ово истражно подручје је дозвољено на чак 5.000 квадратних километара!!!
  • Компанија Рио Тинто опет лаже: навела десет до 20 пута мању количину воде која ће узимати из Дрине, у случају да се отвори рудник.

Редакција Између сна и јаве и агенције

Коалиција за одрживо рударство у Србији (KОРС) и невладина организација Заштитимо Јадар и Рађевину, затражили су пре  неколико дана повлачење предлога измена Закона о рударству из процедуре и поновну расправу о том предлогу.

Они су саопштили да ће у супротном, уколико буде усвојен, пред уставним судом и међународним инстанцама тражити да се од Србије захтева да се од оваквог закона одустане.


Закон о рударству штити интересе страног рударског лобија у Србији и води кршењу Устава Србије

“Закон о рударству какав је предложен је гори од закона који је власт коју води СНС већ два пута мењала у последњих неколико година, сваки пут доносећи све гори закон по грађане, али зато за приватне картелске интересе рударског и грађевинског лобија изузетно повољан”, наводи се у саопштењу.

Уништавање чисте животне средине и загађење виталних ресурса воде, земље и ваздуха

Додаје се да ће предложени закон “довести до изузетног погоршања стања животне средине, укидања права грађана на неометано коришћење имовине и на чисту животну средину, довешће до укидања демократских права и процеса, али најважније довешће до загађења и пљачке ресурса који су заједничка својина грађана”.

Закон о рударству у форми како је презентован је, како се наводи, “драматичан и озбиљан корак у правцу претварања парламентарне Републике Србије у олигархијску политичку творевину.


ОВО НАС ЧЕКА: Сумпорводонична киселина отровног и тешког и непријатног мириса (покварена јаја) испараваће у тонама из рудника Рио Тинта. Ово су димњаци из прљавих технологија (фабрике никла у Русији)

Влада Србије је, како је оцењено, “под директним патронатом Председника Србије (Александар Вучић) који оваквом својом контролом Владе и апсолутним утицајем на све процесе у Србији на тежак начин крши своја уставна овлашћења”.

На тај начин се, како се наводи, нарушава принцип поделе власти по коме Влада Србије има право искључиво да спроводи законе, планове и програме, без икакве контроле, парламентарног надзора и кршењем права грађана да буду питани о свим плановима, пројектима који утичу на животну средину.

Супротно Уставу: Влади Србије омогућено да склапа тајне уговоре

“Претходни закон је омогућавао директне и тајне уговоре са рударским компанијама које је склапала Влада Србије и којима је гарантовала издавање дозвола, без консултација, демократског процеса, анализа утицаја на животну средину, имовину грађана, али још и више који су омогућавали да влада прогласи јавни интерес и тиме омогући откуп земље у форми експропријације, те изградњу потребне инфраструктуре за приватне компаније”, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су “такве регуле задржане и у Предлогу новог закона због чега је противуставан и правно немогућ у правном систему Србије.


Александар Јовановић Ћута, еко-лидер протеста поручио је Брнабићки: “Онај ко воли своју земљу не доводи Рио Тинто”

Предлог закона о рударству, како је оцењено, показује намеру доносиоца да пружи још већа права приватним рударским компанијама које могу потпуно неконтролисано и без икакве интеракције са локалним самоуправама да заузму 100 квадратних километара територије и крену у рударска истраживања без да чак консултују локалне самоуправе. Чак без процене утицаја на животну средину, на имовину грађана и локалне самоуправе и посебно без анализе прихватљивости рударске деструкције земљишта, воде, шума.

“Потпуно је неприхватљиво да рударске компаније, како се наводи, могу да добију седам пута по 100 квадратних километара територије чиме оне практично постају неформални владари на територији јер ако прогласе намеру да копају нико и ничим се не могу зауставити”, наводи се у саопштењу.

У случају истраживања нафте и гаса ово истражно подручје је чак 5.000 квадратних километара.

Повећати смешно ниску цену рудне ренте

Рудна рента је, како се оцењује “смешно ниска, и практично ће морати да се користи за рекултивације уништених подручја, река, земљишта. Уместо тога потребно је драстично је повећати до барем 20 до 50 одсто од тржишне вредности руде на светском тржишту, плус драстично повећати таксе на загађење, таксе на коришћење других јавних добара која ће у процесу бити коришћена, вода, земља, откривка”.


Оваква брда отровне јаловине чакају нас из рудника литијума Рио Тинто, а и басени са отровним муљем обложени ПВЦ фолијом

“Осигурање од штете мора бити до 100 одсто процењене и стварне штете, а не како је Предлогом закона предвиђено само до 30 одсто”, наводи се у саопштењу.

Рио Тинто има историју уништења животне средине и истријског наслеђа

KОРС и НВО Заштитимо Јадар и Рађевину су истакли да предложени закон даје право компанији да шири своја истраживања на 500 метара до два километра од рудника чиме се уводи забрана свим другим грађанима, компанијама и самим локалним самоуправама да планирају било које друге активности.

Истиче се да је потребно увести анализу компаније било где да ради у свету и потпуно јој забранити рад у Србији ако има, као Рио Тинто,  “историју уништења историјског наслеђа или животне средине”.

Није прихватљиво ни да, како су навели, “држава може да пише сепаратне и нетранспарентне уговоре са компанијама и обећава им заштиту, дозволе и недостајућу инфраструктуру, из јавног новца”.

Звездан Kалмар, председник Kоалиције за одрживо рударство у Србији (KОРС) и представници удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ предали су пре неколико дана писмо Републичкој дирекцији за воде којим траже најхитније стављање ван снаге Просторног плана подручја посебне намене „Јадар“ због опасности од загађења водоизворишта и нетачно приказаних биланса воде која ће се, отварањем рудника, користити.


Звездан Калмар утврдио је обману Рио Тинта у смањењу коришћења воде из Дрине

Рудник литијума ће трошити више воде него цела Мачва

Kалмар је поводом Светског дана вода 22. марта, после предаје захтева, рекао да је компанија Рио Тинто са којом је потписан Меморандум о сарадњи на отварању рудника литијума код Лознице у плану коришћења вода навела десет до 20 пута мању количину воде која ће јој бити неопходна у случају да се отвори рудник.

„Рудник ће, како је планирано, трошити више воде него цела Мачва“, рекао је Kалмар.

Додао је да је реализација пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“, који предвиђа црпљење воде из алувијона Дрине, а који је регионално извориште водоснабдевања Мачве, у „најдиректнијој супротности са Просторним планом Републике Србије“.

Пројекат је, према његовим речима, у супротности и са Стратегијом управљања водама и Водним условима који су дати за пројекат рудника „Јадар“.

Осим довођења водоизворишта у опасност, како је рекао, споран је и критеријум везан за планирани степен пречишћења и испуштања отпадних вода у реку Јадар и Дрину.

Kалмар је рекао да се не сме толерисати изговор да ће се штетне материје након уливања у реку Дрину „разблажити, те ће тако бити у оквиру прописаних граничних вредности“.

Истакао је да „скоро нигде на свету не постоје допуштене граничне вредности за садржај литијума у водама, осим на Маурицијусу“.

„То се не сме дозволити ни у међународној реци каква је Дрина“, рекао је Kалмар и додао да Рио Тинто није урадио студију утицаја на животну средину као ни на прекограничну територију.

* * * * * * * * * * * * * *

Двери: Рио Тинто мора да оде

Покрет Двери је затражио повлачење Предлога измена и допуна Закона о рударству, јер  је тај Предлог “нови удар на животну средину”.

Председница београдског огранка Двери Радмила Васић предала је Скупштине Србије захтев да се из процедуре повуче Предлог измена и допуна Закона о рударству и рекла да би причинио велику штету држави Србији и животној средини.


Радмила Васић: Није постојала јавна и демократска расправа о Закону о рударству

Васић је рекла : „Предлог Закона у супротности са уставом и са важећим законима из те области. Предлог закона о рударству је донет за време пандемије када није постојала јавна и демократска расправа и из тог разлога треба да буде стављен ван снаге и поништен.. Овај закон даје већа права рудним компанијама, тако да те компаније могу да оду на терен, заузму 100 квадратних километара, без да обавесте локалну самоуправу и грађане и да на тој локацији имају право пречег рада. Те компаније постају „потпуни владари“ на територији на којој раде геолошка истраживања и да нико не сме да их омета, јер иза њих стоји држава Србија.

Друго, најављена рудна рента толико ниска да не може да покрије ни штету коју постојећи рудници наносе околини и здрављу људи који живе у њиховој близини. Рента мора да буде и до 50 процената од стварне вредности руде на светском тржишту, притом морају да се повећају цене за загађење које доноси отварање било ког рудника и мора да се уведу таксе за коришћење јавних добара, као што су вода, земљиште.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

НВО тражи од Владе Србије

Одузети све дозволе компанији Рио Тинто

Предлог Рио Тинту: Срећу опробајте у Немачкој где су залихе литијума два ипо пута веће

Kоалиција за надзор јавних финансија затражила је од Владе Србије да компанији Рио Тинто одузме све до сад издате дозволе и престане са издавањем нових за истраживања литијума у Србији.

Влада је дужна да поступа по налозима и у интересу грађана, а не да се понаша као компрадорска експозитура страних компанија. Нема тог новца који је вредан здравља и живота људи. То, нарочито, није онај новац који ће завршити у рукама страних фирми које имају богат досије уништавања животне средине, здравља људи и културног наслеђа у земљама у којима су до сада вршиле експлоатацију природних добара“.

Да ли ће „мрвице од четири милијарде евра“ процењеног десетогодишњег прихода Рио Тинта, које буду припале Србији, бити довољне за санирање штете нанете природи и лечење људи од болести које ће отварање рудника проузроковати?

А када је у питању Рио Тинто, предлажемо им да срећу опробају у Чешкој и Немачкој, пошто су у питању далеко уређеније земље, а залихе литијума су у Немачкој два ипо пута веће него у Србији“.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Недопустиво да Србија уступа ресурсе и даје повластице да користе воду, путеве, струју и целокупну инфраструктуру

Треће, према Предлогу закона свака рударска компанија може да прошири своје деловање на 500 метара до два километра и да у том потезу ниједна локална самоуправа, нити власници земљишта, нити грађани могу било шта да планирају и раде. Посебно је спорно да држава са овим компанијама потписује нетранспарентне уговоре у којима им омогућава и обезбеђује и дозволе и сигурност да могу да раде и користе и јавна средства и јавне ресурсе, посебно ако је у питању изградња непостојеће инфраструктуре, неопходне за отварање рудника, добијају посебне пословне и правне повластице“.

Двери оцењују  „да је потребна детаљна анализа како су се рудне компаније које планирају да дођу у Србију понашале у другим земљама, и да ли су тамо негативно утицале на културна и историјска наслеђа. Овде се дешава управо супротно јер је Рио Тинто на црној листи свих земаља које воде рачуна о својим грађанима, држави и заштити животне средине, не дозвољавају да таква компанија дође, а код нас се прима на највишем нивоу“.

Нове преваре Рио Тинта уз помоћ Владе Србије и Вучића

Треба истаћи да је поред отварања рудника литијума у Лозници, компанија РИО Тинто, преко компанија регистрованих под нешто другачијим називом у АПР-у, добила дозволе за истраживања у Пожези, Ваљеву, Kрагујевцу, Чачку, Прељини, Мионици, Горњем Милановацу, Љигу, Пријепољу и Врању. Па подмећу јавности причу и обмањују је да то нису они, да су у питању неке друге фирме.

Председница београдског огранка покрета Двери Радмила Васић закључује.  „Влада својим грађанима поручује да уколико се ови рудници отворе морају да се селе из читаве западне Србије. Компанија „Рио Тинто“ долази само у земље које су „сиромашне, у транзицији и у којима нема демократије, а Србија је прави пример за то“.


Протести грађана Лознице против изградње рудника неће престати, јер грађани немају перспективу здравог живота, ако се рудник изгради

И председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да компанија „Рио Тинто“ планира да „преузме комплетно истраживање руда у Србији и отварање нових рудника, који су широм света где ова компанија има руднике изазивали потпуне због еколошке катастрофе“.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић се бави „међународном корупцијом продајом наших природних и привредних богатстава“ и поручио да „компанија ‘Рио Тинто’ мора бити протерана из Србије“.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ