Београд: Фриленсери поставили два велика шатора и десетине малих испред Скупштине Србије, блокирајући саобраћај на протестном камповању због модела опорезивања

free3

Фриленсери су се вечерас окупили на платоу испред Народне Скупштине, где су поставили шаторе. Обећали су да ће вечерас камповати на том месту, док је за сутра заказан протест. Они су револтирани одлуком Владе Србије да усвоји решење за фриленсере, које сматрају неприхватљивим.

Удружење радника на интернету најавило је протест у четвртак 8. априла, са почетком у 11 сати испред Скупштине Србије, који је реакција то што је Влада усвојила решење за фриленсере, које сматрају неприхватљивим. Као увод у протест, незадовољни фриленсери су данас од 18 часова почели да се окупљају испред Скупштине и постављају шаторе за камповање.

“Очекујемо да на протест дође велики број фриленсера, али су нам се јављали и они који подржавају ‘Еколошки устанак’, па очекујемо и њих”, каже Катарина Павловић из Удружење радника на интернету каже за Нова.рс.

Објашњава да је за камповање, а након тога и за протест, организован аутобуски превоз из већих градова, као што су: Суботица, Нови Сад, Крагујевац, Краљево, Чачк, Ужице, Алексинац, Бор, Ниш.

Званични захтеви Удружења радника на интернету за сад остају исти и своде се на то да им се не наплаћује порез за пет година уназад, као и да каматне стопе за текуће дугове буду мање.

free4

Подсећамо, два дана након што су представници Удружења радика на интернету 30. марта одбили предлог Владе и напустили преговоре, Влада је саставила нов предлог који је прихватило Удружења фриленсера и предузетника (УФПС).

Представници Удружења радника на интернету (фриленсери) поставили су два велика шатора испред Скупштине Србије и десетине малих и тако блокирали једну траку Трга Николе Пашића.

Удружење је организовало протестно камповање и протест због незадовољства предложеним моделом опорезивања прихода који је изнела Влада Србије, а протестне активности трајаће до 10. априла.

На скупу је за сада присутно стотинак грађана који постављају шаторе и полиција у цивилу. Почетак протеста је заказан за 18.00.

Саобраћај у другој траци ка Булевару Краља Александра још увек се одвија несметано.

Председник тог удружења Миран Погачар раније данас рекао је за Бету да је протест пријављен полицији и да ће учесници скупа шаторе распоредити по тротоару, коловозу и парку, где ће боравити и одакле ће радити.

Извор:
НСПМ