SMG: Да ли ће српски држављанин и Вучићев пријатељ Мохамед Дахлан, фаворит САД и Уједињених Емирата, бити нови палестински лидер?!

mohamed-dahlan-

Како се приближавају палестински парламентарни (22. маја) и председнички избори (31. јуна), постаје све вероватније да ће на њима учествовати српски држављанин Мохамед Дахлан, пријатељ Мохамеда бин Заједа, де факто владара Уједињених Арапских Емирата, а према појединим наводима, и председника Србије Александра Вучића. Иако је 2011. године избачен из партије Фатах, чији је био један од лидера, а након тога и осуђен у одсуству на укупно 5 година затвора због клевете и проневере, контроверзни политичар је здаржао своје присталице, са којима ће под именом „Демократски реформистички покрет“ учествовати на првим изборима Палестинске Управе у последњих 15 година.

Од 2006. године, када је Хамас, исламистичка струја унутар Палестинске Ослободилачке организације победила на парламентарним изборима и у оружаном сукобу који је уследио у Гази, лидер Фатаха и председник Палестинске Управе Махмуд Абас је одржавао статус кво у Палестини, балансирајући између интереса Палестинаца, Израела и остатка арапског света. Према писању Ванитy Фаир-а из 2008. године, Мохамед Дахлан, који је у то време био начелник палестинских Превентивних Снага Безбедности у Гази, био је задужен да спроведе пуч против демократски изабране владе у тој области, уз помоћ неколико хиљада бораца обучених и наоружаних уз помоћ САД-а, но Хамас је предухитрио овај потез, и у низу оружаних сукоба истиснуо снаге Фатаха из појаса Газе.  Дахлан, чија је кућа уништена током сукоба је привремено успео да се реконсолидује и прошири свој утицај у Рамали, престоници Палестинске Управе.

Ипак, његов углед је био трајно урушен, а његови противници унутар Фатаха на челу са Махмудом Абасом су га услед догађаја у Гази оптуживали за колаборационизам са САД и Израелом, покушај атентата на министра унутрашњих послова, али и убиство Јасера Арафата, након чега је уследило његово избацивање из организације, након чега је успешно избегао покушај хапшења и потражио заштиту шеика Мохамеда бин Заједа, престолонаследника Абу Дабија, и једног од главних заговорника нормализације односа арапских земаља са Израелом. Према мишљењу Аднана Абу Амера, политиколога и професора на универзитету у Гази, Дахлан, који у јавности не крије своју политичку и финансијску подршку УАЕ, у изборну трку улази као подобна фигура како својим повитељима, тако и западним силама и секуларно настројеним режимима арапског света, који би најрадије минимализовали исламистички утицај у региону, који је најснажнија осовина отпора окупацији Израела.

Српско држављањство

Током свог деловања у служби бин Заједа, у својству саветника за безбедност, Дахлан је „заслужио“ и српско држављанство. Како открива БИРН, позивајући се на решења из Службеног гласника, Дахлану, његовој супрузи, њихово четворо деце и пет најближих политичких сарадника, влада Републике Србије је на затвореној седници доделила држављанства у периоду између 2012 и 2013 године.

Средином марта 2013. године  потписан је споразум о сарадњи Србије и УАЕ. Месец дана касније, тадашњи председник, Томислав Николић му је као личном саветнику престолонаследника Абу Дабија и  Заменику врховног команданта оружаних снага УАЕ, уручио Орден српске заставе другог степена, због заслуга у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље. БИРН је такође 2015. Године открио да је државна вила на Дедињу, коју је је Дахлан изнајмљивао, продата за 1,600,000 евра једном од његових најближих сарадника, Адхану Або Мадалали, иако је генерисала прилив од 3600 евра месечно у државни буџет. На сличној основи, Дахлан И његова породица добили су и држављанство Црне Горе 2010. године.

https://bit.ly/31HhhEo

https://bit.ly/3dwtTUv

https://www.middleeasteye.net/fr/node/1095

https://bit.ly/39zUwqv

https://www.arabnews.com/node/1810041/middle-east

https://www.vanityfair.com/news/2008/04/gaza200804

https://bit.ly/3rNYu4W

https://bit.ly/3mcom9z

https://bit.ly/3mcAHdI

https://bit.ly/2QPCvOb

https://bit.ly/3sMrcEv

Извор:
НСПМ