Оташевић: Вучић показивао у Паризу карте поделе Косова

KOSOVO

Извештај Европског парламента о Србији могао би да значи да се у Европској унији напушта логика по којој се стабилност региона вреднује више него испуњавање стандарда и вредности ЕУ, оценила је за ФоНет аналитичарка Демостата Ана Оташевић, која тврди да је Србија покушала да придобије Француску за идеју поделе Косова.

Ако сте раније имали политику ЕУ која је на један тас стављала владавину права и друге вредности Уније, а на други тас стабилност региона и притом бирала стабилност, сада се тежиште можда мења и то показује овај извештај, рекла је Оташевић у разговору за серијал Агреман.

Као што је и рекао француски председник Емануел Макрон и што је смисао његове понуде будућим чланицама ЕУ – „ако хоћете да будете део заједнице, треба да испуните вредности те заједнице“, објаснила је Оташевић, која ради и као сарадница француског листа Монд дипломатик.

Оташевић открива и да се у дијалогу Београда и Приштине низ поступака одиграо иза кулиса, као део тајне дипломатије у преговорима председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија, и тврди да је у томе најзначајнија била тема поделе Косова.

Француска није покушала да се укључи у тај дијалог, већ је Србија то покушавала да учини, навела је Оташевић, која указује да је Вучић у току тих тајних преговора одлазио у Француску и француском шефу дипломатије показивао мапе подељеног Косова.

У том тренуку је око председника Макрона постојала екипа и он сам који нису давали јасне знакове шта је њхова позиција, док су се Немачка и канцеларка Ангела Меркел јасно изјаснили да подела не долази у обзир, нагласила је Оташевић.

У Француској су били неопредељени, прецизирала је она, па је то стварало утисак да постоји нека позиција која би била другачија од Немачке, али то није случај.

Европска унија наставља да води дијалог две стране, али због пандемије, промене власти у Приштини и непоузданог преговарача какав је Вучић, који игра на карту Русије и Кине, све се то одвија под неповољним околностима, закључила је Оташевић.

Макрон позвао Куртија да посети Француску

Председник Француске Емануел Макрон честитао је косовском премијеру Аљбину Куртију избор на ту функцију и поручио му да је потребно наставити преговоре са Србијом, преноси ФоНет писање приштинске штампе. Макрон је понудио помоћ Француске у наставку дијалога, који би, како је рекао, требало да се заврши свеобухватним споразумом. Он је позвао председника косовске владе да дође у Париз како би разговарали и о бројним другим питањима. „Знам да намеравате да спроведете темељне реформе које захтевају ваши суграђани: јачање владавине закона и економски и социјални развој Косова“, написао је Макрон.

Извор:
ДАНАС