Србија сломила одбрану Севера

kosovo-leposavicОд јуче, бар званично, више нема српске полиције на северу Косова и Метохије, Полицијска станица у Лепосавићу је закључана, а полицајци стављени на располагање МУП-у Србије.

Један део њих биће пензионисан, део ће отићи у Косовску полицијску службу (КПС), а остатак ће бити распоређен у српској полицији. Слична судбина за дан-два чека и полицајце у Звечану, Косовској Митровици и Зубином Потоку.

Срби лојални бриселском споразуму увелико потплаћују сународнике да уђу у косовску изборну комисију, сазнају „Вести“.

Истовремено са затварањем Полицијске станице у Лепосавићу и почетком „ликвидације“ српских безбедносних структура са севера Косова, што је главни услов за добијање „датума“, председница Скупштине општине северна Косовска Митровица Ксенија Божовић, чланица Грађанске иницијативе Оливера Ивановића, позвала је КПС која је под контролом Хашима Тачија и Еулекс „да на северу Косова, због ескалације насеља, заведу ред“.

У саопштењу председнице СО Косовска Митровица, између осталог се наводи да су се у последња два дана догодила два инцидента, да су претучене две суграђанке, да је једна задобила лакше, а једна теже телесне повреде и да починиоци напада нису идентификовани.

„Захтевамо хитну реакцију КПС-а и Еулекса који морају коначно да обављају посао у складу са мандатом који им је поверен“, наглашава се у саопштењу Ксеније Божовић.

Према незваничним информацијама које су јуче кружиле Косовском Митровицом, а које није било могуће проверити, нападнута је и опљачкана супруга Драгише – Гилета Ђоковића, бившег посланика, одборника ДС-а у СО Косовска Митровица, који је отказао послушност централи у Београду и великог противника примене Сапоразума Дачића и Тачија. Реч је о једном од више десетина инцидената на северу Косова који још нису разјашњени.

Зашто Ксенија Божовић баш сада тражи да КПС и Еулекс заведу ред и да ли овим позивом призива да на север Косова дође и специјална албанска јединица РОСУ, нико тачно не зна. Гро Срба се боји да ће након одласка српских безбедносних структура РОСУ, ипак доћи и на Север и да ће их неки политичари, који одраније имају добру сарадњу са Адријаном Хоџић и Тачијевом канцеларијом у Бошњачкој махали, а неки и са Тачијевим министрима оберучке дочекати. Истовремено, како „Вести“ сазнају, Срби лојални бриселском споразуму увелико потплаћују сународнике да уђу у косовску изборну комисију.

– Постоје Срби, српски политичари и српске странке и удружења који су одавно на Тачијевом платном списку који се дуго припремају за преузимање власти на северу и који само чекају прилику да ступе на сцену. Годинама добијају новац, камионе пуне разне робе коју деле својим акативистима и истомишљеницима, запослења у косовским институцијама и сл. Ништа нам не би могли да нас Београд није издао – каже један од бранилаца моста у Косовској Митровици.

Срби на северу прижељкују неку озбиљнију интервенцију Албанаца и долазак РОСУ, јер верују да би их само то ујединило, међутим, многи верују да Тачи неће поновити грешку од пре две године и да ће „све завршити Београд“.

Спремају се на сеобу

Срби на северу Косова страхују да у свеопштем хаосу и безнађу не крену и сеобе. Разочарани издајом и одлучни да им се новорођенчад не уписују као Косовари, а студенти не добијају дипломе Републике Косово, многи Срби, који имају бар мало услова за живот у Србији, већ пакују кофере. Ако тихе сеобе крену, у Косовској Митровици ће за коју годину, као и у Приштини, остати само бабе и деде па никаква, ни српска, ни Тачијева полиција неће ни бити потребна.

Разбили нас Вучић и Дачић

– Све су Албанци, Кфор и Еулекс покушавали и сву могућу силу примењивали, али није вредело, не би им помогла ни куповина дела Срба, али разбили су нас преко Београда. Што нису могли Тачи, Харадинај, Чеку и остали из ОВК-а, успели су Александар Вучић и Ивица Дачић.

Чим Србија добије датум овде ће се инфилтрирати албанске безбедносне структуре. Разбијени и из Београда партијски подељени, уз то и без српске полиције, са општинском влашћу која је формирана по вољи Београда са задатком да сарађује са Приштином, тешко ћемо се бранити – каже један од искусних бранилаца Косовске Митровице.

ВЕСТИ