Јерменија: Војска поново тражи оставку премијера Пашињана. Изнад Јеревана лете ловци Су-30; Пашињан сменио шефа Генералштаба. Пашињан: Не намеравам да бежим из Јерменије, ово је покушај пуча

jermenija

ЈЕРЕВАН – Јерменска војска затражила је данас оставку премијера Никола Пашињана, преноси агенција РИА Новости.

Дан раније, јерменски председник Армен Саркисјан, на предлог Пашињана, сменио је првог заменика шефа Генералштаба Тирана Хачатријана, који је, према извештајима медија, исмејао речи шефа владе о ракетним системима Искандер.

Генералштаб оружаних снага Јерменије оцењује да смена првог заменика начелника Генералштаба није заснована на националним и државним интересима Јерменије, већ на личним ставовима.

Пашињан је захтев војске назвао покушајем пуча и позвао своје присталице да дођу на Трг Републике у Јеревану.

Пашињан сменио шефа Генералштаба

Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је данас да је, после захтева војске да поднесе оставку, сменио шефа Генералштаба Оника Гаспарјана.

Претходно је Генералштаб оружаних снага Јерменије затражио оставку Пашињана и упозорио га да не примењује силу против народа, преноси агенција РИА Новости.

Пашињан се суочава са протестима у земљи од постизања примирја са Азербејџаном о спорном региону Нагорно Карабах, у новембру прошле године.

Пашињан: Не намеравам да бежим из Јерменије

Јерменски премијер изашао је пред своје присталице које су се окупиле на Тргу Републике у Јеревану и изјавио да су оружане снаге подређене народу и шефу владе, те додао да је ситуација у земљи под контролом, преноси агенција РИА Новости.

Премијер Јерменије је рекао да је спреман да разговара о горућим питањима, а реакцију војске, која је раније данас захтевала његову оставку, назвао је емотивном.

Пашињан је додао да чак и смењени начелник и заменик начелника генералштаба остају, како је рекао, „његова браћа и војници отаџбине“.

Јерменски премијер је навео да се шире гласине да се припрема за бескство, да је наводно припремљен авион, али је поручио да ни под којим условима неће напустити своју домовину.

Многи становници Јеревана и данас су изашли на улице захтевајући његову оставку.

Војска поново тражи одлазак Пашињана, авиони изнад града

Генералштаб Оружаних снага Јерменије издао је данас ново саопштење у којем је још једном затражена оставка премијера Николе Пашињана, јавља дописник Спутњика.

Генералштаб наводи да претходно саопштење, у којем се тражи оставка премијера Николе Пашињана, није написано ни под чијим притиском.

„То је јасно уверење и став генерала и официра, чији циљ је један – у овом критичном тренутку служити спасењу отаџбине. Још једном потврђујемо наш јасан став“, истакнуто је у саопштењу војске.

Изнад центра Јеревана лете ловци Су-30, а на војном аеродрому „Еребуни“ непрестано узлећу и слећу ловци. Према информацијама Спутњика, реч је о вежбама.

Тренутно се у Јеревану одржавају два скупа – присталица и противника Пашињана.

Извор:
НСПМ