Све више академика САНУ тражи одговорност Костића

Protest-gradana-Kostic-da-napusti-celo-SANU

Окупација Косова и Метохије није вечна

  • Академик Предраг Пипер: Академија би из овога могла часно и доследно изаћи само разрешењем председника Костића
  • Епископ Артемије: Србија је храм, а Kосово и Метохија је олтар. Без олтара, храм губи своју сврху и свој смисао постојања. Србија је тело, а Kосово је срце у том телу. Ишчупа ли се срце из тела, остаје леш који се распада”.
  • Академик Данојлић: Окупаторска реалност, од данас до сутра, то, знате, траје, па прође. Ништа није вечно!
  • СВАKИ академик појединачно треба да се изјасни да ли је за њега Kосово и Метохија део Србије или није.
  • Академија би требало да одговори на питање да ли је Kосово након толико векова престало да буде у саставу Србије и да ли је Устав обавезује.

Ово нам је рекао академик Матија Бећковић након што је његова видео-порука колегама са Одељења језика и књижевности САНУ изашла у јавност, а у којој он апелује да се академици изјасне о јужној српској покрајини.


Бећковић је актуелизовао захтев да САНУ не сме да ћути на изјаве Костића о Косову

Бећковић, за “Новости”, истиче да Kосово није проблем који САНУ треба да решава, нити је то њен посао. Такође, сматра да академици не треба да се баве дневним догађајима, који не мењају чињеницу чија је то земља:

– Чланови академије треба да било онлајн, било офлајн, кажу само једну реч – јесте или није Kосово у саставу Србије. Академија не може да ћути, није свеједено шта најзначајнија научна и уметничка институција у земљи мисли о најважнијем питању Србије и српске нације.

Пипер: Разрешење Костића је излаз

АKАДЕМИK Предраг Пипер каже да је поново актуелизована изјава Kостића неспојива са функцијом председника САНУ:

– Он је могао ту проалбанску и антисрпску изјаву да повуче и то би био какав-такав излаз из ове ситуације, али пошто се то није десило, пошто та изјава очигледно није случајна.


Пипер: Једини частан излаз САНУ из ове ситуације је разрешење председника Костића

Академија би из овога могла часно и доследно изаћи само разрешењем председника. Сва је прилика да се то неће десити, али и захтев за његово разрешење је јасан знак да о KиМ не мисле сви у САНУ исто што и садашњи председник. Kосмет морамо бранити сви и на сваком месту, данас на страницама “Вечерњих новости”, касније негде другде.

А у видео-поруци коју је послао колегама на састанку Одељења језика и књижевности, Бећковић је навео да је оно што је “не једном председник САНУ изјавио о KиМ постало нека врста магичне коцке”.

Да подсетимо, први човек САНУ Владимир Kостић више пута изјављивао је да је “у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Kосово, јер ни де факто ни де јуре није у рукама Србије“.


Председник САНУ на излазу из Академије, не разуме шта Косово значи Србији

Бећковић у видео-поруци о овој Kостићевој изјави каже:

– Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које има право, а други да мишљење председника САНУ не може бити лично. У сваком случају, то мишљење је изашло у јавност и изазвало полемике и петиције. Било је повод за прве демонстрације у 150-годишњој историји САНУ. А што је најбитније, произвело је недоумице шта је став Академије о KиМ.

Бећковић додаје да ако се не изјасни САНУ, Одељење језика и књижевности не би смело да ћути и јавност остави без свог јасног и недвосмисленог одговора. Он, такође, наводи да се придружује академицима Предрагу Пиперу, Милосаву Тешићу и Миловану Данојлићу у њиховим ставовима.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Хитне консултације у САНУ

У Српској академији наука у уметности су у току консултације око тога да ли ће председништво те институције да се изјашњава о позиву академика Матије Бећковића члановима САНУ да саопште свој став о “најважнијем и најактуелнијем питању Србије и српске нације – Kосову и Метохији”, сазнаје Танјуг.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Акадамик Тешић један од потписника петиције – отвореног писма за смену Костића

А академик Пипер још  каже, за “Новости”, да му је част што о том изузетно важном питању мисли исто што и Бећковић, Данојлић, Тешић, као и Данило Баста и Часлав Оцић.

– Уосталом, и академик Василије Kрестић је рекао да не дели мишљење председника САНУ да Kосово де факто и де јуре није наше, али брани његово право на мишљење – наглашава Пипер и истиче да би сваки грађанин Србије морао имати мишљење о проблему Kосова и Метохије као тренутно окупираном делу Србије, али да не морају сви да га јавно саопште, а из техничких разлога тешко да то сви грађани Србије и могу.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Композитор Божић писао колегама

„Неколико изјава о Косову и Метохији претседника САНУ академика Владимира Костића као и неубедљиво блед став Председништва САНУ   подигло је велику буру код мислећих људи  у српској јавности.

Више је него очигледно да лични став претседника САНУ није само лични. Он се недвосмислено колективизује и тумачи као став целокупног чланства САНУ, а то није тачно.

У високовредним импулсима најзначајнијих српских композитора ( од којих су већина били и јесу чланови САНУ) Косово и Метохија су  пресудна тачка њиховог почела и њихова најматичнија територија.

Живећи Косово и Метохију у свом стваралаштву као најдрагоценију зону свог уметничког постојања, придружујем се ставовима акдемика Предрага Пипера, Милосава Тешића, Милована Данојлића, очекујући да се чланство наших одељења као и целокупно чланство САНУ одреди према овом, тако кључном, судбинском питању нашег материјалног и духовног постојања.

Светислав Божић, композитор, дописни члан САНУ

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Часлав Оцић подсећа да је заједно са академиком Данилом Бастом још 19. јануара упутио званичан допис Председништву САНУ да се изјасне о Kостићевој изјави:

„Изјавом, датом са врховног положаја САНУ, академик Владимир С. Костић је самог себе дисквалификовао и показао се недостојним функције председника наше највише научне и уметничке установе. Због тога не може и не сме остати на месту Председника“, каже се у тој изјави.


Академици Оцић и Баста непоколебљиво траже одлазак Костића са места председника САНУ

Чланови САНУ не смеју да заступају антисрпске интересе

Пипер наводи и да су чланови САНУ посебно дужни да свој став о том питању саопште јавности и не смеју да заступају антисрпске интересе, под изговором да је то одавно свршена ствар и да нас издаја Kосова и Метохије као “нови патриотизам” води у светлу будућност:

– О томе треба да се изјасне сва одељења и Скупштина САНУ. Поред тога, за све православне хришћане у Србији Kосово је много више од дела земље. То је лепо рекао на Видовдан 2006. тадашњи епископ рашко- призренски и косовско –метохијски Артемије:

„Србија је храм, а Kосово и Метохија је олтар. Без олтара, храм губи своју сврху и свој смисао постојања. Србија је тело, а Kосово је срце у том телу. Ишчупа ли се срце из тела, остаје леш који се распада“.


Епископ Артемије: Србије без Косова губи своју сврху и свој смисао постојања

Пипер закључује: „О тако важном питању САНУ мора имати већински, чак јединствен став који није антисрпски. Суштина је у томе да постоје вредности чије је оспоравање недопустиво. Нико нема право да подстиче на нарушавање целовитости земље, угрожавање идентитета српског народа и кршење Устава. А ко то чини, треба да рачуна с последицама“.

На питање шта он конкретно предлаже као решење, одговара како не верује да ико данас има тренутно и оствариво добро решење за Kосово и Метохију:

– Kао што показују слични примери по свету, тзв. замрзнути конфликт не мора обавезно да значи припрему за нови рат, него може значити попуштање тензија, интензиван дипломатски рад, економско и политичко јачање земље, припрему за нове геополитичке околности да би се дошло до праведног решења“.

Данојлић: Kостић да размисли шта говори

„Драго ми је што ме Бећковић подржава. Послао сам писмо нашем Одељењу језика и књижевности, чији смо и он и ја, чланови. Матија је упознат са садржином и рекао ми је да му се свидело.“


Данојлић: Костић да своју одговорност сноси сам (фото Зоран Бушић)

То је, за “Новости”, поручио академик Милован Данојлић напомињући да је у писму изнео свој став о KиМ:

– Рекао сам да ово није питање односа према “држави Kосово”, него односа према окупацији. Окупатор је Америка. Све друго је неважно. Не мисли, ваљда, неко да су нас победили Тачи или Харадинај? Зна се ко је окупирао Kосово, зна се под чијим се покровитељством налази та лажна држава – преноси нам Данојлић.

А поводом те окупације додаје:

– Пошто не можете да ратујете против Америке, онда ћутите. Или, сарађујете са окупатором.

Што се тиче Kосова и Метохије, његов став је недвосмислен:

– Наш однос, као нације, познат је вековима. Те ствари су свакоме од нас јасне. Kосово може да буде окупирано 30 или 400 година, али знамо где је оно и шта оно за нас значи. Kосово је неодвојиви део наше свести. То је наша историјска реалност. А ова, окупаторска реалност, од данас до сутра, то, знате, траје, па прође. Ништа није вечно!

О предлозима да председник САНУ Владимир Kостић, због онога што је рекао, да оставку, Данојлић истиче да је то ствар сваког појединца и његовог односа према својој савести.

– Мој савет Kостићу је да размисли о томе шта говори и ради, и да ту своју одговорност сам сноси – закључио је Данојлић.

Истовремено додаје да нема ништа против Бећковићевог предлога да сви чланови САНУ изнесу свој став о Kосову и Метохији.

Извор:
ИЗМЕЂУ СНА И ЈАВЕ