Фердинандом на Србе и Русе

gavrilo principАустријски редитељ Андреас Прохаска добио је средства од града Беча за снимање филма о атентату на Франца Фердинанда и његову супругу Софију. Филм ће бити трилер у коме истражни судија Леа Пфефера покушава да расветли позадину Сарајевског атентата. И док трају припреме за снимање филма у Аустрији, сличан пројекат спрема се и у Сарајеву где режисер Јасмин Дураковић такође припрема играно-документарни филм о Фердинанду и Софији.

Најавио је сарадњу са аустријским партнерима, а још није извесно да ли ће његов филм следити историјске чињенице. Да сумњи има места говори и то да већ месецима у разним западноевропским круговима постоји покушај ревизије историје, узрока и контекста Првог светског рата при чему се Гаврило Принцип пореди са Бин Ладеном, а Млада Босна квалификује као терористичка организација.

– Ревизија историје Првог светског рата је одавно у току и извесно је да у овом тренутку, кад долази до уједињења Европе, постоји политички, али и сваки други интерес, пре свега Немачке, Француске, Велике Британије и њима блиских држава, каква је Аустрија, да Први светски рат представе као један несрећан сплет околности који је поделио Европу, као неку врсту грађанског рата. Србија им ту дође врло згодно, као вечити кривац. Такав приступ није само усмерен према Србији, већ је читава идеја да се Русија окриви за рат – каже за „Вести“ историчар Чедомир Антић.

Да се нешто непримерено и на штету улоге Србије у Великом рату спрема први је од политичара уочио председник Републике Српске Милорад Додик када је пре месец дана у отвореном писму европским званичницима протестовао што се стогодишњица Сарајевског атентата повезује с последњим ратом у бившој Југославији.

И академик Драгољуб Живојиновић верује да закулисани политички разлози стоје иза покушаја да се Србија означи као кривац за почетак Великог рата.

– Ако желите да помирите чланице ЕУ, онда морате да пребаците одговорност на некога, а кривици могу бити само Руси и Срби. То је циљ ове кампање – каже угледни историчар.

Ејуп тражи споменик окупатору

Бањалучки историчар Предраг – Гуго Лазаревић је огорчен на идеју Ејупа Ганића, члана ратног председништва тзв. РБиХ да се у Сарајеву дигне споменик Фердинанду.
– Ејуп Ганић изгледа жели да БиХ уврсти у Гинисову књигу рекорда, па кад не може на други начин, макар подизањем споменика високом функционеру аустроугарских окупатора против којих се његов народ борио. То досад нико није урадио, па БиХ има шансе да буде прва макар по полтронству – речи су професора Лазаревића.

Џорџ као Радован

Историчар Чедомир Антић поређење Гаврила Принципа са злогласним вођом Ал Каиде оцењује као „злоупотребу науке у политичке сврхе“.
– Онда можете да поредите и Џорџа Вашингтона и Радована Караџића јер су обојица стварали државу. Осама је био одговоран за убиство више хиљада невиних људи, а Гаврило је малолетни гимназијалац који је извршио атентат на престолонасленика земље која је са 250.000 војника окупирала, а потом и противно међународним законима анектирала његову земљу и која се спремала да окупира и Србију – додаје Антић.

Озбиљна историографија је одавно заузела став да су узроци за избијање Првог светског рата биле империјалистичке амбиције немачке елите која је желела да доминира Европом и то је недвосмислено доказао немачки историчар Фриц Фишер. Немачка је објавила рат Русији и напала Француску и Белгију и тако увукла Британију у сукоб.

– Сасвим је друго питање да ли је Србија одговорна за рат са Аустроугарском – истиче Чедомир Антић и подсећа да је Србија прихватила све захтеве Беча осим једног – да практично буде окупирана.

– У то време је било много атентата и убистава, рецимо царева жена Елизабета је убијена у Швајцарској, на Фрању Јосифа је било више покушаја атентата, а царев брат је стрељан у Мексику, али је само Сарајевски атентат био злоупотребљен и послужио као повод за објаву рата Србији на који се Аустроугарска дуго спремала – додаје Антић.

 ВЕСТИ