На оптужбе из “Варајетија” одговориће организације које се баве Холокаустом

Режисер филма “Дара из Јасеновца” Предраг Гага Антонијевић рекао је да ће на писање критичара филмског магазина “Варајети” Џеја Вајсберга, да је овај филм “српски националистички памфлет”, услиједити одговори организација у Америци које се баве Холокаустом.

“На критику се обично не одговара, али ово није критика. За 40 година каријере још нисам видео овако нешто. Ово није критика, нити је таквом сматрају дистрибутери као ни многе организације које се баве Холокаустом. Сви су затечени”, рекао је Антонијевић.

Он је рекао да је Вајсбергово писање о српском кандидату за “Оскара” једна врста политичке етикете која, прије свега, има циљ да се збуне и уплаше гласачи у Америчкој филмској академији, да се упозоре да, гласајући за овај филм, гласају за некакву српску пропаганду.

“У тој назови критици, а заправо памфлету, има само једна или две реченице које се тичу самог филма. Вајсберг каже да му се не свиђа крај због `јефтине емоције`. Можда је њему јефтина, али нама је била веома скупа и великом крвљу смо је платили”, рекао је Антонијевић за “Вечерње новости”.

Антонијевић је додао да се већина Вајсберговог текста бави признавањем да су сви факти у филму истинити, а у исто вријеме се филм зове пропагандом и траже неке сулуде везе са деведесетим годинама.

“Једноставно, све се ставља у неку псеудоисторијску призму. Нашим жртвама и свим осталима, Јеврејима и Ромима који су страдали у Јасеновцу, ускраћује се право на сећање”, навео је Антонијевић.

Он је оцијенио да ће овај текст у “Варајетију” дефинитивно нанијети штету филму “Дара из Јасеновца”, те додао да је управо због тога и написан, јер је Вајберг чест гост у Хрватској, гдје држи семинаре, па је јасно одакле ово долази.

“Поготово му смета што је мајка главне јунакиње Даре из Мирковаца. Видимо да се ту озбиљно радило да се на било који начин доведе у сумњу цео филм. Ако је ово српска пропаганда, ја ћу тај беџ са поносом носити и то мора да се ради у име жртава и у име сећања на све страдале”, рекао је Антонијевић.

Критичар “Варајетија” Џеј Вајсберг, који је чест гост у Хрватској, написао је да је српски кандидат за Оскара “Дара из Јасеновца” српска националиситичка пропаганда и “замаскирана пропаганда која цинично користи Холокауст да би прогурала забрињавајућу националиситичку агенду”.

Први званични трејлер за Филм “Дара из Јасеновца”, који је објавила позната америчка дистрибутерска кућа “101 студио”, могуће је погледати на каналу “Јутјуб”, а у пропратном тексту се наводи да је ријеч о неиспричаној причи о бруталним убиствима Срба, Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац.

Међу кратким секвенцама у трејлеру је и сцена која приказује окрвављеног усташког злочинца Макса Лубурића, у тумачењу глумца Марка Јанкетића, са ножем “србосјеком” на руци.

У трејлеру се истиче да је филм базиран на истинитим догађајима.

Филм аутора Предрага Гаге Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић кандидован је за награде “Златни глобус” и “Оскар”.

У САД овај филм ће почети да се приказује од 5. фебруара.

Извор: СРНА