ДЕПУТАТИ ДУМЕ ЗАУСТАВЉАЈУ ТРГОВИНУ И ИЗВОЗ ДЕЦЕ

Група посланика Државне думе припремио рачун , што може наметнути низ ограничења у употреби сурогат мајчинства. Конкретно, ако буде усвојен, странци и неожењени људи (укључујући представнике „сексуалних мањина“) неће моћи да „наручују“ децу од сурогат мајки у Русији. Поред тога, предвиђена је забрана оглашавања сурогат мајчинства. У развоју докумената Између осталих, присуствовао је и потпредседник Државне думе Петар Толстој

Законодавци поздрављају овај корак. Сурогат мајчинство, које покушавају да представе јавности као помоћ брачним паровима који пате од неплодности, у стварности се одавно претворило у неморалан и искрено мрачан посао, а последице тога су заиста страшне.

Јавности је објављено само неколико трагедија. Прошле године у Московској области, у Одинтсову , одојче које је родила сурогат мајка која је била у преекспонираном стану умрла је. Ту су пронађене још три бебе, намењене извозу на Филипине и Кину. Неколико месеци касније у Москви су пронашли још неколико деце у сличном стану. Рођени су кроз анонимне програме сурогат мајчинства и били су предодређени за „извоз“ у Кину. Истражни комитет Руске Федерације отворили кривичне предмете , сасвим исправно дефинишући оно што се дешавало као трговину људима забрањену Кривичним закоником Руске Федерације.

На јесен, још једна беба рођена од кинеских „купаца“ умрла у Гатцхини … Остало умрла у Санкт Петербургу – и испоставило се да је једна од многих беба које су “наручили” хомосексуалци уз помоћ кинеске компаније Блуед баби , која је специјализована за пружање сличних услуга истополним паровима. Пуштен је у промет извоз деце за истополне парове из Санкт Петербурга преко кинеских бизнисмена.

И ово није први случај те врсте. Још 2015. године, један од оптужених у актуелном кривичном случају – шеф Росјурцонсултинг-а Константин Свитнев – искрено рекао за аустријски часопис ДАТУМ о томе како страним истополним паровима пружа сурогат мајке у Русији, „јединој земљи у Европи у којој чак и самохрани људи могу постати родитељи“. Отприлике половина његових клијената у Европи, рекао је, припада “сексуалним мањинама”.

У ствари, Русија се претворила у извозно тржиште за продају деце (и кирију жена), „сурогат рај“ за странце. Зашто се то догодило? Јер је у већини европских земаља сурогат мајчинство забрањено, а на неким местима се такве комерцијалне услуге чак и процесуирају. А руско законодавство у вези са сурогат мајчинством остаје најлибералније у Европи.

Да ли је ово помоћ за неплодне парове? Или посао мрачне трговине децом? Према извештајима руских и страних медија, у јулу прошле године било је око хиљаду беба , рођене за стране купце од сурогат мајки и намењене извозу. А. рекао је члан Јавне коморе Павел Пожигаило да је једна од водећих руских авиокомпанија известила као одговор на званични захтев да је само 7.000 странаца ушло у Русију за годину дана и напустило новорођенче млађе од годину дана.

Русија не прати даљу судбину ове деце. Неке од њих може чекати страшна судбина.

Многи се више не сећају, али 2013. год загрме гласан скандал … Хомосексуални пар, Марк Невтон и Петер Труон, одгајали су дечака. Ако погледате слике, изгледа као срећна „породица“: два „оца“ и њихов „син“. У ствари, дете је силовано када је имало две недеље и од тог тренутка су га годинама користили „очеви“ и међународна мрежа педофила повезаних с њима за сексуална задовољства. Мушкарци су путовали у различите земље: дечак је постао жртва не само својих „очева“, већ и још најмање осам мушкараца из Немачке, Француске и САД.

И прошле године, чак и истрага осумњичени за кривично дело о трговини децом рођеном од сурогат мајки, у чињеници да су бебе продаване у иностранство за органе.

Како је Русија завршила у тако тешкој ситуацији? Сенаторка Маргарита Павлова објашњава то јасно и једноставно:

„Неке земље су постале искрени добављачи деце за извоз – а то је тешко прихватити. Нажалост, у тешким деведесетим, из различитих разлога (укључујући и директан утицај страних заинтересованих страна), Русија је такође ушла у број ових земаља. Наравно, земља која поштује себе не би требало да буде „извозна фабрика за производњу деце за извоз“.

И она је потпуно у праву. Тешко је помирити се са овим. Ово је злочин и нарушава достојанство Русије. А ти можеш само слажу се са Маргаритом Павловом : Сурогат мајчинство треба забранити.

Али пут до такве забране може потрајати – није тако лако превазићи отпор предузећа које управља тржиштем, чији обим у Русији, према већ поменутом Константину Свитњеву , шеф адвокатске канцеларије “Росјурцонсултинг” , пратећи „сурогат“ трансакције и окривљени у кривичном случају трговине децом, „мери се у милијардама долара“.

Стога је радосно што су законодавци одлучили да се ухвате у коштац са барем најцрњим странама сурогат пословања, као то већ захтева готово 50.000 грађана у петицији коју је покренула Унија православних жена.

како извештава РБЦ , рачун предвиђа да само мушкарац и жена који су у регистрованом браку могу да користе сурогат мајчинство и то само ако супружник не може да роди дете из медицинских разлога. Потенцијални родитељи не смеју бити старији од 55 и најмање 25 година, а сурогат мајци могу се обратити најраније годину дана након регистрације брака и то само уз лекарско уверење.

Добра подухвата законодаваца такође имају противнике. Прва од њих била је посланица Оксана Пушкина, позната по својој подршци ЛГБТ активистима и идејама радикалног феминистичког лобија.

Она већ наведено да је предлог закона у супротности са Уставом, јер „ограничава право на материнство и очинство особа које нису у браку“.

Чудно је видети такву правну неписменост заменика председника Одбора Думе за породична питања: ни у Уставу ни у законима Русије нема ни најмањег наговештаја постојања појединачног права на дете. Не може постојати – пошто дете, према нашим законима, има право на породицу – односно на оца и мајку, а не на „родитеља 1 и родитеља 2“. Иначе, Уставни суд Русије више пута је потврдио да се материнство и очинство у Уставу мисле управо у контексту породице.

Али Оксана Пушкина се није зауставила на томе. Огорчена је нормом закона да ће само жене које из медицинских разлога нису у стању да роде дете моћи да искористе сурогат мајчинство. „Одавно је познато да неке жене желе да постану мајке, али у исто време из различитих разлога не желе саме да рађају и рађају децу“, – узвикује љутито она.

Заиста, зашто би пребогати представници „елите“ покварили своју фигуру носећи дете под срцем? Напокон, можете га једноставно купити, као што људи купују кућне љубимце за себе, плаћајући његово рођење онима који имају мање среће с новцем и чије здравље, које је истовремено варварски уништено, једноставно не може бити узето у обзир.

Очигледно је да госпођа Пушкина брине о правима само изабраних жена. Права жена које искориштава мрачни сурогат посао тешко да је могу занимати.

И ми се, са своје стране, искрено захваљујемо онима који су заиста заинтересовани за права деце и жена – таквим законодавцима као што су заменик председника Државне думе Петар Толстој и сенаторка Маргарита Павлова.

ПС Иначе: Одинтсово, где је беба коју је родила сурогат мајка умрла прошле године у преекспонираном стану, налази се на територији изборне јединице госпође Пушкине. Можда је ова случајност потпуно случајна. Али дефинитивно је врло симболично.

Извор: ИФН