ПАТРИК БЈУКЕНЕН: Трамп мора бити уништен до краја

tramp

Доналд Трамп је посрнуо и пао, а естаблишмент неће пропустити ову последњу прилику да њега и његов покрет дотуче до смрти. У недељу је председавајућа Дома Ненси Пелоси издала запањујући ултиматум:

Или ће се потпредседник Мајк Пенс и чланови Трамповог кабинета позвати на 25. амандман, прогласити председника „неподобним“ за функцију и уклонити га са ње у року од 24 часа, или ће демократе у Дому поново гласати за његов опозив.

Како се Сенат, који би морао да саслуша случај и одржи суђење, неће састајати поново до 19. јануара, дан пре него што ће Џо Бајден бити инаугурисан, поставља се питање – шта се овде догађа? Звучи апсурдно, попут журбе да се обеси човек који ће умрети сутрадан. Али таква је слепа мржња коју Дом Ненси Пелоси осећа према Доналду Трампу.

Општа чистка

Посланик Џејмс Клајбурн из Јужне Каролине предлаже одлагање слања закона о импичменту Сенату на 100 дана, како би се Бајдену пружила шанса да његови именовани званичници буду потврђени, па да се онда оптужи и осуди Трамп за побуну у својству приватног лица.

Која би била сврха опозива председника који већ три месеца није председник? Одговор је – осудом би се републиканцима одузело право да поново одаберу човека који је добио највећи број гласова у историји њихове странке. Демократе у Дому желе право вета над тим кога републиканци могу да номинују. А то је гомила која не престаје да се хвали својом приврженошћу „демократији“.

Које су конкретне основе за опозив Трампа?

У првом нацрту резолуције о опозиву, злочин је, очигледно, „подстицање на побуну“. Ипак, у говору испред Капитола у среду Трамп је изјавио: „Навијаћемо за храбре сенаторе, конгресмене и конгресменке, а за неке од њих ћемо вероватно навијати нешто мање“. Трамп је додао да ће „сви одавде ускоро марширати до зграде Капитола како би мирно и патриотски учинили да се ваши гласови чују“.

Нигде у Трамповим изјавама није било позива на насиље или инвазију на зграду Капитола, или на подстицање незаконитог понашања које се догодило под куполом Капитола у среду поподне. Покушај да се Трамп осрамоти и протера са функције коју ће ионако напустити за 10 дана део је опште чистке против конзервативаца, републиканаца и трамповаца која је у току.

Твитер и Фејсбук – друштвене мреже које је Трамп користио као мегафоне за комуникацију са неких 80 милиона пратилаца – укинули су председникове личне налоге. Епл, Амазон и Гугл прекинули су везе са веб страницом друштвене мреже Парлер, која је популарна међу конзервативцима.

Циљ великих технолошких компанија је цензура – како би се ограничила Трампова способност комуникације са његовим следбеницима, а затим умањио капацитет права на њихову међусобну комуникацију. И ово поздрављају појединци који себе виде као следбенике Првог амандмана.

Сада стижу позиви из локалних медија и од колега да Џош Холи и Тед Круз поднесу оставке у Сенату. Због чега?

Током Пенсовог бројања гласова на заједничкој седници 6. јануара, Круз и Холи позвали су на расправу о пребројавању изборних гласова из Аризоне и Пенсилваније. Оно што су Холи и Круз учинили не само да је дозвољено по пословнику, већ је и добило подршку више од 100 републиканских чланова Конгреса.

Клатно мора удесно

Сада је Кумулус медија, радиодифузна компанија која има више од 400 радио станица и која запошљава неке од најпопуларнијих конзервативних радио водитеља у земљи, упозорила своје запослене да престану да сугеришу како је Трамп био покраден на изборима – или ће добити отказ.

Други човек Кумулуса Брајан Филипс у интерном допису запосленима поручио је следеће: „Нећемо толерисати ниједну сугестију да избори нису окончани. Избори су решени и не постоје алтернативни прихватљиви ‘исходи’“. „Ако прекршите ову политику“, каже Филипс, „очекујте да одмах будете одстрањени из компаније“.

Велике корпорације почеле су да налажу својим Одборима за политичку акцију да зауставе доприносе републиканским законодавцима који подржавају Трампа. А неки од службеника из Трамповог кабинета и припадника особља Беле куће су га подржали.„Бројите своје пријатеље када сте на дну“, рекао је Ричард Никсон.Од 21. јануара, демократе ће контролисати Сенат, Представнички дом и Белу кућу. Велике технолошке, пословне и медијске компаније ће бити удружене.

Њих ће, међутим, предводити председник и потпредседник који се налазе на својим позицијама не због велике кампање коју су водили или сјајних ствари које су урадили – већ због најмасовнијег изласка на биралишта у историји током којег је 74 милиона Американаца гласало за Трампа, а 81 милион против Трампа.

Што се Републиканске странке тиче, она би у овим тешким данима требало да следи савет Линдона Б. Џонсона када ствари крену по злу: „Само чучните као мазга у олуји. Пустите да дивљи ветар дува. Ујутру ће поново изаћи сунце“.

За две године, клатно ће се поново заљуљати удесно, јер улево више нема где да иде.

Превео Радомир Јовановић

Извор:
ИСКРА