САД: Четири особе погинуле, а 52 ухапшене након што су присталице Доналда Трампа упале у зграду Капитола; У Вашингтону уведен полицијски час; Твитер закључао Трампов налог на 12 сати и уклонио неколико објава

Седница оба дома америчког Конгреса, Сената и Представничког дома, на којој би требало да буду потврђени гласови Електорског колеџа и победа демократе Џоа Бајдена, прекинута је када су присталице одлазећег председника Доналда Трампа упале у зграду Конгреса, пише Глас Америке. Једна жена преминула након што је погођена у груди, наводи ЦНН. У Вашингтону је у у 18х по локалном времену почео полицијски час. Ненси Пелоси каже да ће седница да се настави вечерас.

ВАШИНГТОН – Четири особе су страдале, а 52 су ухапшене, након што су присталице председника Доналда Трампа упале у зграду Капитола како би спречиле Конгрес да потврди победу Џоа Бајдена на председничким изборима, изјавио је шеф полиције у Вашингтону.

Шеф градске полиције на конференцији за новинаре Роберт Џеј Конти рекао је да је 47 од 52 спроведених хапшења повезано са кршењем полицијског часа, који је уведен од 18 часова. Како је навео, 26 особа је ухапшено на тлу Капитол хила, где се налази Конгрес САД, преноси Ројтерс.

Остали су ухапшени по оптужбама у вези са ношењем ватреног оружја без лиценце или које је забрањено.

Заседање је настављено јутрос у 2.00 и још траје.

01.23: Твитер закључао Трампов налог на 12 сати.

01.09: Просторије се чисте да би седница могла да почне већ до 20х по локалном времену, наводи ЦНН.

00.57: Твитер уклонио неколико Трампових објава.

00.35: Пелоси каже да су решили да седницу наставе вечерас по локалном времену.

00.34: ЦНН преноси да се људи разилазе, као и да веће групе људи напуштају простор око Капитола.

00.11: Жена која је погођена у груди подлегла је повредама, преноси ЦНН.

00.05: Фејсбук уклонио Трампову поруку присталицама.

00.03: У Вашингтону у 18х по локалном времену почео полицијски час, али демонстранти су и даље испред Капитола, наводи ЦНН.

Извор:
НСПМ