Двери: Кога сте питали за увођење 5Г мреже у техничком мандату Владе?

5g-mreza

Бивши министар Расим Љајић у аманет нам оставио 5Г мрежу

Бивша Влада, која је пет месеци радила у техничком мандату, није нам у наслеђе оставила само доделу богато реновиране државне виле Ани Брнабић и приватизацију четири водопривредна друштва у Војводини, већ и увођење 5Г мреже. Тако је бивши министар телекомуникација Расим Љајић 21. октобра донео „правилнике о утврђивању плана расподеле фреквенција у два опсега“, од којих је један за будућу 5Г мрежу. Србији, према сведочењу помоћника министра, „предстоји аукција за продају права коришћења опсега за нову 5Г технологију“ .

У Србији не постоји јавна расправа о увођењу 5Г технологије. Ова технологија се уводи на „мала врата“, кршењем демократских принципа одлучивања, без сагласности грађана, кроз политичке одлуке Владе у техничком мандату којима се крше важећи закони, прописи и процедуре, а људска права грађана Србије и права потрошача занемарују. Недоумице, дезинформације, теорије завере и страх који се производи у друштву директна су последица нетранспарентног и неодговорног одлучивања власти по овом питању. Грађанима недостају информације о начину имплементације ове мреже, о могућностима контроле од стране грађана, о телима за стандардизацију, као и о правној регулативи у овој области и евентуалним последицама по здравље становништва.

Не желећи да унапред одбацујемо модерне технологије, Двери сматрају да су питања о штетности 5Г технологије легитимна и да грађани имају право да их постављају, а власт има обавезу да на њих одговори. Сматрамо да је Србији потребан интердисциплинарни дијалог по овом питању, а не да један одлазећи министар у мраку техничког мандата оставља у „аманет“ решење једног тако крупног друштвеног питања које задире у сваки сегмент живота свих грађана.

Пре увођења 5 Г мреже тражимо одговоре власти на следећа питања:

1. Питања здравственог ризика

 • Да ли сте се бавили здравственим ризицима увођења нове технологије?
 • Да ли можете грађанима Србије да гарантујете здравствену безбедност од зрачења 5Г микроталасном мрежом?
 • Да ли можете поуздано да тврдите да 5Г мрежа не утиче негативно на здравље грађана Србије? Ако не можете, да ли то значи да грађани Србије постају злоупотребљени за експериментално истраживање о штетности 5Г мреже?
 • Да ли је израђена студија о потенцијалним штетним последицама од дугорочне радијације грађана Србије? Да ли можемо одложити увођење 5Г мреже док не добијемо све резултате релевантних истраживања?
 • Да ли нова 5Г инфраструктура захтева гушћи распоред базних станица и да ли ће оне бити грађене и на мање од 30м од наших школа и вртића, како наш закон штити?

2. Проблем угрожавања приватности

 • Да ли ће се 5Г мрежа користити за надзор и препознавање лица грађана Србије?
 • Да ли постоји опасност по грађане Србије да ће бити лоцирани без њиховог знања и пристанка?
 • Да ли ће бити увећана опасност од прикупљања и надзора наших дигиталних података, наших приватних преписки, банковних рачуна…?.
 • Да ли је у Србији правно регулисан начин употребе и чувања података добијених путем 5Г мреже?
 • Да ли гарантујете да увођење 5Г мреже неће нарушавати приватност грађана Србије?

3. Проблеми заштите животне средине

 • Да ли у Србији постоје анализе процене утицаја 5Г мреже на животну средину?
 • Да ли ће РАТЕЛ издавати појединачне дозволе без процене утицаја 5Г на животну средину наше земље?
 • Да ли је извршена анализа енергетских потреба 5Г мрежа, да ли оне повећавају потрошњу природних ресурса и додатно загађују околину?
 • Да ли ће 5Г мрежа захтевати нове уређаје и како ће се решавати отпад технолошких уређаја?
 • Да ли постоје студије о кумулативном спектру загађења 5Г мрежом?
 • Да ли сте упознали грађане Србије са могућим ризицима по живи свет, наше животиње, биљке, пчеле, дрвеће? Какво је искуство градова у земљама где је већ уведена 5Г мрежа?
 • Како ће се мерити ниво „електросмога“, односно дифузног ЕМ зрачења?

Многе земље још увек нису увеле 5Г и то одлажу све док се не покаже да мрежа није здравствено штетна. За нас су неприхватљиве паушалне оцене о технолошком напретку без конкретне процене здравствених, еколошких, безбедносних, правних ризика и угрожавања људских права грађана Србије. Већина грађана Србије не зна одговоре на ова питања.

Власт је дужна да на њих одговори пре неодговорног упуштања у могуће угрожавање здравља, безбедности и људских права грађана Србије. Подржавамо технолошки и економски напредак Србије, али смо против нетранспарентног и неодговорног начина увођења нових технологија. Пре спровођења „правилника“ Расима Љајића, тражимо јавну расправу о увођењу 5Г мреже у Србији и позивамо целокупну јавност да је на компетентан и одговоран начин отворимо.

Извор:
ДВЕРИ