Парижани одали пошту професору историје коме је исламиста одрубио главу

Obezglavljeni-francuski-profesor

Неколико хиљада људи окупило се на Тргу Републике у Паризу да би одали пошту професору историје и географије коме је у петак један младић на улици одрубио главу, јер је на часу о слободи изражавања показао карикатуре муслиманског пророка Мухамеда. Француска телевизија ЛЦИ је пренела да је на скупу био и премијер Жан Кастекс.

Наставнику једне школе на периферији Париза, Самуелу Патију (47), у петак је главу одрубио један 18-годишњи досељеник из Русије чеченског порекла, који је одрастао у Француској. Нападача је полиција нашла и убила убрзо после убиства.

Француски председник Емануел Макрон је неколико сати после убиства, у петак увече посетио место тог злочина и рекао да је то био терористички, исламистички напад.

Francuski-profesor

Вест о том убиству је потресла Француску која је од 2015. мета терористичких напада.

Окупљени су носили транспаренте „Ја сам Самуел“ и узвикивали „Слобода изражавања и слобода предавања у школи!“. Повремено су се чули дуги аплаузи у част убијеног. Неки демонстранти су држали плакате с карикатурама пророка Мухамеда које је раније објавио недељник „Шарли ебдо“.

Агенција Франс прес пренела је да су слични скупови одржани у Лиону и Лилу.

Укупно 11 особа је приведено у склопу истраге убиства наставника Патија.

То убиство се догодило три недеље после исламистичког напада једног Пакистанца који је секиром ранио две особе у близини некадашње зграде редакције „Шарли ебдоа“.

У Паризу је у току суђење саучесницима напада 7. јануара 2015. године када је убијено 12 новинара и карикатуриста тог листа. Тада је почео талас напада џихадиста без преседана у Француској, у којима је страдала 241 особа.

На Тргу Републике били протести и после напада на Шарли Ебдо

На париском Тргу Републике, где су се окупили демонстранти, 11. јануара 2015. године био је огроман скуп од око 1,5 милиона људи после терористичких напада на редакцију сатиричног недељника Шарли ебдо који је обљављивао карикатуре пророка Мухамеда, и после напада на једну јеврејску самопослугу.

Поред премијера Кастекса, на данашњем скупу су били градочелница Париза Ан Идалго, лидер радикалне левице Жан-Лик Меланшон и представница деснице у локалној власти Париза, Валери Пекрес.

Извор:
Н1ИНФО